Lucrările la linia de cale ferată între Giurgiu și București este finalizată în proporție de aproximativ 50%, preciza, recent, președintele filialei Giurgiu a PNL, europarlamentarul Dan Motreanu.
Este un proiect la care țin și pentru care am pledat – în ceea ce priveste necesitatea lui – împreună cu parlamentarii PNL Giurgiu, pe lângă reprezentanții Guvernului României. Contractul a fost semnat în decembrie 2020, când Ministerul Transporturilor era condus de un reprezentant al PNL.

Linia de cale ferată București-Giurgiu a fost închisă în 2005, când podul de la Grădiștea s-a prăbușit din cauza viiturilor. Din păcate, lucrările de reconstruire a podului nu au fost prioritare pentru guvernele care au condus România între 2005 și 2020. Nu au fost prioritare nici măcar pentru PSD Giurgiu. Reprezentanții PSD Giurgiu au fluturat prin fața giurgiuvenilor doar proiecte pe hârtie, chiar și atunci când aveau funcții în guvern, inclusiv pe cea de ministru al Transporturilor. Acum avem un proiect la care chiar se lucrează, preciza liderul liberal giurgiuvean.
Parlamentarii PNL din Giurgiu, artizani din prima zi de mandat ai acestui proiect, cer Ministerului Transporturilor informări și rapoarte trimestriale privind desfășurarea lucrărilor și sperăm să fie respectat termenul de august 2023, când trenurile ar trebui să își reia circulația pe linia București-Giurgiu.
În prezent se poate circula cu trenul între București și Giurgiu trecând prin Videle, adică un traseu de 118 kilometri, în loc de 74 de kilometri, cât era ruta directă. Un drum durează între două ore și 40 de minute și patru ore, în funcție de tipul trenulului și de durata de așteptare în Videle. Dorim să avem cât mai repede un traseu direct București-Giurgiu pe linia ferată, mai spunea Dan Motreanu.
Calea ferată București-Giurgiu a fost inaugurată în 1869, fiind prima de pe teritoriul de atunci al României.