De miercuri, 1 martie, a fost reluat exercițiul național „Miercurea alermelor”, iar sirenele din toată țara au fost testate, după circa doi ani de inactivitate.
„Au fost activate 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național. Cu acționare centralizată au fost 3.000 din cele 3.070 și cu acționare locală 4.150 din cele 4.469 existente. Din totalul celor acționate în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operative și se impune verificarea lor și repararea lor. Asta înseamnă că 85% din sirenele acționate au funcționat, iar 15% necesită reparații. La următorul exercițiu să fie testate din nou”, a spus secretarul de stat DSU, Raed Arafat, într-o conferință de presă sâmbătă, 4 martie.
Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu, la nivelul județului nostru există 118 mijloace de alarmare publică. Dintre acestea, 84 sunt electronice (pot emite și mesaje de avertizare locale) și 34 sunt electrice (pot emite doar semnale acustice).
Din numărul total, 85,3% sunt operative (funcționale), iar 14,7% sunt nefuncționale, cele mai multe situându-se în mediul rural.
În conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă, primarul are atribuția de a urmări realizarea, întreținerea și funcționarea legăturilor și a mijloacelor de înștiințare și alarmare în situații de protecție civilă.
Periodic, ISU transmite adrese către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea introducerii în stare de operativitate a mijloacelor de avertizare/alarmare a populației și includerea în bugetul anual propriu a fondurilor necesare desfășurării activităților de protecție civilă, mai precizează reprezentanții ISU Giurgiu.
Echipamentele de avertizare a populaţiei au fost testate în toată ţara, miercuri, între orele 10:00 şi 11:00. Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.