A devenit tradiție, începând din anul 2002, ca ziua de 25 martie (Ziua de Bunavestire) să fie sărbătorită ca Zi a Poliției Române.
Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Astfel, după două secole, Poliția a reprezentat, în funcție de perioada istorică, de la apărător al drepturilor și libertăților cetățenilor, până la instrument de opresiune.
Și vineri, 25 martie, la Giurgiu, esplanada Teatrului Valah s-a dovedit aproape neîncăpătoare pentru sutele de copii (și nu numai) veniți să admire tehnica și dotările polițiștilor giurgiuveni, care, cu calm, le-a explicat fiecăruia destinația fiecărui aparat.
La mare căutare au fost mașinile de intervenție, zona de armament și motocicletele polițiștilor.
Nici câinele KABAR, un superb ciobănesc german, câine de urmă, condus în acțiuni de către Roberta Sîrbu, nu a scăpat „atenției” celor mici, doar că personalitatea puternică a acestuia a făcut ca distanța să fie păstrată cu sfințenie. Nu același lucru s-a petrecut și la reîntâlnirea, după doi ani, dintre fostul conducător al lui și cățel…
Și ultima mașină de MILIȚIE, aflată în perfectă stare de funcționare, a fost un punct de atracție pentru publicul prezent, chiar dacă unii giurgiuveni, mai în vârstă, se uitau cu puțină reticență la autospecială și la cei doi posesori, echipați în uniforme ale miliției de până în 1989.
La Giurgiu, activitățile au debutat în sala de festivităţi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, unde, începând cu ora 10:30, s-a desfăşurat o şedinţă festivă cu ocazia sărbătoririi Zilei Poliţiei Române, în cadrul căreia a fost prezentată semnificaţia Zilei Poliţiei Române şi repere istorice. În cadrul şedinţei s-a citit Dispoziţia Şefului Inspectoratului cu privire la avansarea în gradul profesional următor a 72 polițiști și avansarea înainte de termen pentru merite excepționale în activitatea profesională a 14 polițiști giurgiuveni.
De menționat faptul că un grup de copii aflați în grija DGASPC Giurgiu au fost oaspeți de seamă ai polițiștilor giurgiuveni, aceștia premiindu-i pe trei dintre cei mai cuminți și silitori, cu o bicicletă, o tabletă, respectiv un telefon mobil. Totodată, toți copiii de la DGASPC au primit atenții din partea IPJ Giurgiu, ce au constat în pliante, baloane, pixuri, tricouri și insigne.