12.6 C
Giurgiu
marți,21 mai 2024
spot_img

Povestea ultimei mașini de MILIȚIE funcționale, și a singurei uniforme de femeie milițian din ROMÂNIA (GALERIE FOTO)

Are peste 35 de ani de la data fabricației, este o Dacia 1310 și, înainte de Revoluția din 1989, poate și câteva zile după, putea fi văzută pe străzile din România. Avea, pe atunci, inscripția MILIȚIA, iar simpla ei apariție dădea fiori tuturor. Acum, este obiect de colecție, aflat – și salvat – de către bucureșteanul Viorel Balmez, cel care, alături de soția sa, Lia și de fiul Alex, prezintă vehiculul la orice eveniment la care este invitat.

Am întâlnit familia Balmez și la Ziua Poliției Române, la Giurgiu, pe 25 martie. Mai fusese pe la Giurgiu, la concursurile de „epocă”, atunci când, ca și acum, era aproape un punct de atracție.

„Fac acest lucru deoarece încercăm să nu ne uităm trecutul, chiar dacă nu e plăcut, dar asta a fost, cu bune și cu rele. Trebuie să ni le asumăm. Din fericire, lumea este încântată de ceea ce a văzut.

Mașina pe care o vedeți este funcțională, originală, cu toate componentele de pe ea funcționale.

Acum mulți ani, am luat-o de la Ministerul de Interne. A fost mai greu cu găsirea accesoriilor, și aici mă refer la toate stațiile”, spune Viorel Balmez, angajat al Ministerului de Interne.  

Dacă procurarea autoutilitarei a fost relativ ușoară, mai greu s-a întâmplat cu uniformele. Multe au fost distruse, aruncate, după 1990. Dar, din fericire, au mai fost persoane care le-au dosit prin vreun șifonier sau vreun pod al casei. Astfel că au putut fi cumpărate și recondiționate, acolo unde a fost cazul.

„După revoluție, a existat așa, ca o ură, pentru tot ceea ce însemna MILIȚIE, a fost un ordin dat atunci ca toată lumea să își ardă, efectiv, uniformele. Personal, fiecare a trebuit să facă asta, dar au mai fost colegi care au refuzat, poate pentru prima dată, să execute ordinul. La două săptămâni au apărut noile uniforme, pe care le vedem azi”, povestește Viorel Balmez.

Născut în 1972, are ca pasiuni, pe lângă munca din MAI, unde este angajat, mașinile și istoria. Colecționar de mașini de epocă, are acum în posesie opt bijuterii pe patru roți, mai vechi de 30 de ani, toate funcționale și înmatriculate prin intermediul RETROMOBIL ROMÂNIA.

Despre fiul său, Alex, îi place să spună că îi calcă pe urme, dar se pregătește să ajungă polițist, înainte de a fi colecționar.

Pe de altă parte, familia Balmez mai posedă un obiect unicat: singura uniformă de MILIȚIE pentru femei, aflată în posesia soției, Lia Balmez, care nici măcar nu lucrează în MAI; dar care îi este alături soțului său în ceea ce privește pasiunea pentru a colecționa.

„Povestea uniformei mele este puțin alta: A venit tot din ideea de a prezenta și partea feminină, dacă putem spune așa, a fostei MILIȚII, având în vedere că și ea este componentă a istoriei. Numai că a fost extrem de greu, adică imposibil, să găsim o uniformă completă pentru doamne, așa că, din întâmplare, am ajuns în posesia unui balot de material al acelor vremuri, material absolut original,iar apoi, din vorbă în vorbă, discutând cu mai mulți croitori din București, am reușit să găsim pe cineva care ne-a creat această uniformă. La acest moment, sunt unica posesoare a acestui tip de uniformă la nivel național. Totul a fost făcut din dragoste pentru istorie, pentru că am zis să venim „la pachet” cu mașina, atât uniforma masculină, cât și cea feminină. Este foarte important ca la orice prezentare să fim un „pachet”. Părinții le povestesc copiilor cum era, odinioară, poate li se spune și la școală, dar impactul vizual este cu totul altul”, povestește, pentru evenimentgr.ro, Lia Balmez.  

De obicei, la evenimente, cei mai în vârstă sunt puțin reticenți, probabil din cauza faptului că retrăiesc, cumva, vremurile când uniforma și Miliția reprezentau o instituție serioasă, de forță. Când vedeai atunci un milițian, încercai să traversezi, frumos, pe la trecerea de pietoni, lucru care, din păcate, azi nu se mai întâmplă întotdeauna. Vin, cu timiditate, la noi, și ne cer să facă fotografii, mai spun cei doi soți Balmez.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole