11.7 C
Giurgiu
marți,21 mai 2024
spot_img

STREETART la final. Momente inedite la pictura murală de pe pertele de la Smârda (GALERIE FOTO)

Timp de trei zile, fie soare și caniculă, fie ploaie torențială, circa 20 de voluntari (cel mai tânăr abia intrat în clasa a cincea) și chiar cetățeni simpli din municipiu au dat o mână de ajutor la înfrumusețarea peretelui de sprijin al cimitirului Smârda.

De vineri, 2 iulie, și până duminică, 4 iulie, pe parcursul întregii zile, tinerii au muncit pentru acoperirea, cu picturi murale, ce duc cu gândul la protejarea mediului, a unei suprafețe de 40 de metri pătrați din zidul de beton al cimitirului.

„Cel mai greu ne-a fost vineri, când a trebuit să spălăm, să curățăm și să nivelăm zidul. Ne-au venit în sprijin cei de la SC Giurgiu Servicii Publice SA, care ne-au ajutat cu o cisternă și chiar și cu personal. Au fost lucrări ample, destul de complicate, în care am folosit perii, șpaclul și mistria deopotrivă, pentru a înlătura mai întâi desenele și inscripțiile deloc ortodoxe de pe zid, apoi pentru nivelarea și îndreptarea zidului. Dar tinerii nu s-au dat deloc în lături, au muncit pe rupte și satisfacția unui lucru bun nu a întârziat să apară”, ne spunea reprezentantul Direcției Județene pentru Tineret, Doina Chelaru, organizatorul acțiunii.

Sâmbătă, 3 iulie, au început activitățile de pictare propriu-zisă a zidului. Doar ploaia torențială i-a oprit puțin din muncă, dar, imediat ce vremea s-a îmbunătățit, au și revenit la treabă.

„Am avut multe surprize plăcute…Mămici cu copii de 10 – 11 ani, trecând pe lângă noi, au văzut ce se întâmplă, iar copiii au cerut, în mod expres, să ajute și ei la pictura noastră. Au luat pensule și au lucrat, au colorat fluturași, frunze…Și-au pus, cumva, semnătura pe lucrarea de la Smârda, menită să înfrumusețeze, cumva, zona. Apoi, am avut parte de alte surprize: o bunicuță a făcut scovergi, și a venit și le-a adus copiilor noștri. Apoi, un alt domn, a venit cu apă plată pentru voluntari, pentru că afară era foarte cald…Aceste gesturi mici la prima vedere demonstrează faptul că giurgiuvenii au început să înțeleagă că implicarea civică este extrem de importantă pentru ca orașul nostru să arate mai bine”, mai spunea Doina Chelaru.

Pentru pictarea celor 44 de metri pătrați de zid s-au folosit zeci de cutii de vopsea lavabilă de exterior, de diverse nuanțe (unele gata preparate, altele preparate la fața locului), zeci de pensule de la cele mai mici și mai fine, pentru detalii, până la pensule groase sau chiar spay-uri cu vopsea, și multă, multă pasiune în finalizarea unui proiect menit să înfrumusețeze o parte a municipiului Giurgiu. În ultima zi, însuși primarul municipiului, Adrian Anghelescu, a venit să dea o mână de ajutor și să aducă tinerilor implicați în proiect apă, ținând cont de temperaturile extrem de ridicate.

Ar fi bine dacă s-ar găsi sponsori și pentru alte zone din oraș, unde sunt, de asemenea, ziduri „pictate” cu graffitti-uri ce nu fac altceva decât să îmbogățească vocabularul obscen al tinerilor…

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole