18.1 C
Giurgiu
vineri,12 aprilie 2024
spot_img

S-a redeschis „sezonul” incendiilor de vegetație uscată

În ultimele ore, șapte incendii de vegetație au mistuit mii de metri pătrați, în unele situații fiind afectate culturi de cereale.

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a șapte incendii, în următoarele localități:

  • Zboiu – au ars vegetație uscată și resturi menajere, pe o suprafață de aproximativ 1000 mp. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Oncești – au arsaproximativ 1000 mp miriște și vegetație uscată. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Gostinari – au arsaproximativ 200 mp vegetație uscată și 10 mc material lemnos. Au acționat pompierii din cadrul Stației Colibași, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Bălănoaia – au arsaproximativ 300 mp de vegetație uscată și circa cinci tone de deșeuri menajere. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de fumatul în locuri nepermise.
  • Grădinari – au arso cultură de grâu pe o suprafață de aproximativ 4.000 mp și circa 500 mp vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o cistenă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un foc în aer liber lăsat nesupravegheat;
  • Oncești – au arsaproximativ 2.000 mp de vegetație uscată și circa 20 de tone de deșeuri menajere. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de fumatul în locuri nepermise.
  • Băneasa- au arsaproximativ 200 mp de vegetație uscată și 200 baloți de lucernă. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de fumatul în locuri nepermise.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie, se arată într-un comunicat al ISU Giurgiu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole