18.1 C
Giurgiu
sâmbătă,13 aprilie 2024
spot_img

E oficial! ADIO, dosar cu șină! Legea debirocratizării a intrat în vigoare

Inițiator al legii 9/2023 (a debirocratizării), alături de Sebastian Burduja, Diana Morar și George Tuță, deputatul PNL Giurgiu, Gabriela Horga, a precizat marți, 4 iulie, că începând cu data amintită, legea a intrat în vigoare.

„Instituțiile publice din România nu vor mai avea voie să solicite dosar cu șină, copii după acte sau pagini xeroxate contra cost pentru furnizarea unui serviciu public.

Prin legea intrată astăzi în vigoare se interzice instituțiilor publice și persoanelor juridice de drept privat să solicite copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice sau persoane juridice de drept privat.

Sunt inițiator al proiectului de lege, alături de Sebastian Burduja, Diana Morar și George Tuță”, spunea parlamentarul liberal giurgiuvean.

Prin adoptarea legii, se extinde la autoritățile locale și la companiile de utilități prevederea pe care inițiatorii legii au introdus-o anterior pentru administrația centrală.

Mai mult, conform legii intrate în vigoare pe 4 iulie, instituţiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituţii publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora.

Totodată, instituţiile menționate nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice dosare, dosare cu șină, dar nici vreun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

De asemenea, au obligaţia de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie şi în format electronic pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

Conform noii prevederi legislative, instituțiile publice sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole