Continuă reacțiile după ce vineri, 20 ianuarie, prefectul județului, susținut de PSD, Florentina Stănculescu, a atacat hotărârea CJ prin care erau alocate fonduri de echilibrare.
Pe lângă blocajele ce derivă din acest aspect, apar și blocaje legate de dezvoltarea comunităților, iar edilii (în cea mai mare parte a lor) nu au întârziat să iasă cu reacții.
Conform proiectului amintit, municipiului îi erau alocați cinci milioane de lei, o gură de oxigen ce putea duce la un minim început de lucrări pe proiectele câștigate prin PNRR, ANGHEL SALIGNY sau AFM.
Referindu-se la atacul (fără motive concrete) a prefectului Stănculescu, primarul municipiului și viceprimarul Silviu Dumitrescu au avut o serie de reacții pe conturile de facebook.
„Vineri, prefectul județului a atacat hotărârea CJG prin care au fost alocate fondurile de echilibrare, demers neinspirat, cu efecte dezastruoase pentru programele de investiții și nu numai.
Aș adăuga că UAT-urile au nevoie de banii aceștia pentru cofinanțările proiectelor pe care le au din PNRR, AFM etc. Vedem în fiecare zi proiecte ale comunităților care se semnează din fonduri nerambursabile sau prin Anghel Saligny, de la buget. Toate acestea au nevoie de cofinanțare. Prefectul județului,tocmai pe acestea le blochează pentru că primarii giurgiuveni nu își vor putea aproba bugetele incluzând aceste fonduri și le va fi afectată capacitatea financiară pentru asigurarea cofinanțării investițiilor” scria primarul Adrian Anghelescu.
La rândul său, viceprimarul Silviu Dumitrescu preciza faptul că, odată blocat bugetul CJ Giurgiu, de către Instituția Prefectului, au apărut discuții pe care, de cele mai multe ori, persoanele fără o pregătire în domeniu nu ar reuși să le înțeleagă, astfel încercând să explice pe înțelesul tuturor ce probleme generează intervenția prefectului PSD, Florentina Stănculescu.
„Consiliile județene, municipiile, orașele și comunele funcționează fiecare în baza propriului buget de venituri și cheltuieli care se fundamentează la finalul anului pentru viitorul an și se aprobă la începutul anului curent așa cum se întâmplă și anul acesta!
În lipsa aprobării acestui buget, se merge pe o stare de avarie/incertitudine, asigurându-se fondurile necesare cheltuielilor de funcționare și a unei părți a investițiilor în derulare. Nu se pot însă demara investiții noi și aici, de fapt, e marea problemă!”
Mai mult, vicperimarul Silviu Dumitrescu explica faptul că în ceea ce privește aprobarea bugetelor există o așa-zisă „ordine ierarhică”: bugetul național (sub forma unei legi a bugetului de stat), bugetele CJ întocmite în funcție de sumele primite de fiecare Consiliu județean în parte. Apoi, urmează municipiile, orașele, comunele, care își aprobă propriul buget în funcție de sumele pe care CJ le repartizează suplimentar, fiecărei entități, peste ceea ce Administrația Finanțelor Publice transmite fiecărei UAT prin legea bugetului național. Orice blocaj pe acest lanț ierarhic duce, automat, la blocarea a tot ce vine după blocajul respectiv. Concret, blocând alocarea sumelor din bugetul județului pentru localități nu faci decât să privezi acele localități de sume importante fără de care nu pot funcționa cum trebuie, nu pot accesa fonduri (în special europene), mai cu seamă că este arhicunoscut faptul că majoritatea bugetelor locale ale comunităților giurgiuvene sunt extrem de reduse.
„Într-un an în care se lansează axe de finanțare din lună în lună, în care ai fonduri europene nerambursabile (GRATUITE) la dispoziție așa cum nu ai avut niciodată, pentru care ai nevoie de capacitate financiară (asigurare fonduri, cofinanțare, dupa caz), prefectura blochează alocarea bugetară afectând astfel și bugetele pentru investiții ale municipiului, celor două orașe și a tuturor comunelor din Giurgiu, în ceea ce privește sumele repartizate de către consiliul județean!
Desigur, prefectura are acest atribut de a verifica legalitatea (nu cred că și oportunitatea) hotărârilor consiliului. Cred însă că blocarea alocărilor din bugetul județului, ca orice altă hotărâre cu impact asupra cetățenilor, ar trebui să se întâmple în cazuri grave de încalcare a unor legi. Prefectura însă atacă hotărârea CJ pentru repartizarea unor sume către primării, repartizare care este la dispoziția consiliului, bazată pe fundamentarea nevoilor fiecărei localități, repartizare care a fost realizată la fel și atunci când conducerea consiliului era asigurată de PSD. Diferențele dintre sumele alocate de către consiliu primăriilor din județ sunt în esență nesemnificative.
Impactul blocării hotărârii pentru repartizarea sumelor pentru primăriile din județ este însă unul DEVASTATOR!”, mai spunea viceprimarul liberal al municipiului.
Dar ce înseamnă acest blocaj pentru municipiul Giurgiu? Veștile nu sunt tocmai bune: ADIO CAMPUS pentru învățământul profesional, investiție de peste 20 de milioane de euro BANI EUROPENI, ADIO DOTĂRI NOI pentru școli, acestea fiind proiecte aflate în derulare li care au dată de depunere luna martie, iar nedemararea studiilor de specialitate duce, automat, la dispariția oricărei șanse de a mai depune cererile de finanțare!
„Nici proiectele în derulare nu sunt scutite de impact. O parte din fondurile necesare asfaltărilor din oraș sunt din bani europeni și aceste sume sunt imune la blocaj. Din păcate însă primăria are și ea partea ei de cofinanțare la proiectele acestea și aceste sume rămân blocate. Asta înseamnă că dintr-o factură înaintată de constructor nu vom putea plăti decât puțin peste jumătate, cea asigurată de fondurile europene! Cea asigurată de primărie nu va fi disponibilă și constructorul va diminua ritmul lucrărilor sau poate chiar se va opri!
Adio bulevarde asfaltate până la finalul anului!”, a mai scris viceprimarul Silviu Dumitrescu.