Data de 24 ianuarie a intrat în istoria României Moderne ca primul pas important pentru realizarea statului unitar român. Atunci, Alexandru Ioan Cuza, susținut puternic în Țara Românească de politicienii liberali Ion C. Brătianu și C.A. Rosetti, a fost ales în fruntea principatului, după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales în Moldova. Prin această dublă alegere, Cuza devenea liderul celor două principate, de aici până la declararea Unirii (Mica Unire, cum este cunoscută), nemaifiind decât un singur pas.
În acest context, la aniversarea a 164 de ani de la evenimentul care a pus bazele României de astăzi, deputatul PNL Giurgiu, Gabriela Horga, a transmis un mesaj bazat pe unitate, exemplu al înaintașilor și pentru dezvoltare.
Unirea Principatelor este unul din momentele din istoria noastră care ne demonstrează ce pot realiza românii atunci când acționează în mod unitar, iar clasa politică ține cont de aspirațiile poporului.
Să ne amintim că politicienii de orientare liberală din Țara Românească, precum Ion C. Brătianu și C.A. Rosetti, au mobilizat populația din București și țăranii din împrejurimi. În acest fel, au pus o presiune suplimentară pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, după ce acesta fusese ales și domnitor al Moldovei. Așa s-au unit Moldova și Țara Românească și s-au născut Principatele Unite.
Astăzi este esențial să asimilăm lecția înaintașilor noștri. Ei au ales să își clădească viitorul pe baza principiilor și valorilor europene, fapt demonstrat de reformele înfăptuite după Unirea Principatelor: reforma electorală, secularizarea averilor mânăstirești, reforma agrară sau reforma învățământului.
Partidul Național Liberal a rămas partidul care militează pentru modernizarea și dezvoltarea României, pentru consolidarea democrației și traseului european.