9.5 C
Giurgiu
vineri,24 ianuarie 2025
spot_img

Prețul apei va crește de la 1 iulie, cu circa 43%!

De la 1 iulie se pare că va intra în vigoare un nou tarif pentru apă și canalizare, anunța, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Operatorului Regional de Apă și Canal, SC APA SERVICE GIURGIU SA, Adrian Popescu.

Acest tarif este impetuos necesar din punctul nostru de vedere, al operatorului, fără majorarea tarifului societatea nu va mai putea supraviețui și vom avea grave probleme cu cheltuielile de exploatare.

Voi trece direct la subiect și voi face o scurtă analiză, unde ne încadrăm în lista celor 47 de operatori din România din punct de vedere al tarifului.

În momentul de față, prețurile acestea sunt valabile până la 1.07.2023, în cadrul acestei luni urmând a fi făcute analize la ANRSC pe planurile de afaceri (cu sau fără fonduri europene), astfel că la 1 august situația va sta altfel, probabil.

Noi ne aflăm pe locul 45, la nivel național, cu 8,85 lei/mc fără TVA (4,4 lei/mc apa potabilă și 4,45 lei/mc canalizare, fără TVA). În cazul nostru, TVA este de 9%. După aplicarea noului tarif, ajungem pe poziția 17, cu un preț mai mult decât rezonabil. Am reușit, cu eforturi majore, să ne încadrăm în această modificare de preț cu ajutorul contractului pe fonduri europene (POIM) pe care urmează să îl semnăm. Proiectul, deși este POIM, sursa de finanțare va fi pe POIDD. Neavând practic cadrul legislativ, Ministerul nu poate permite încă semnarea acestui contract. Noi ne-am implicat și am explicat celor de la ANRSC faptul că suntem în faza de semnare, astel că ne-au permis ca tariful să fie de 12,86 lei/mc (fără TVA – 5,38 lei/mc apa potabilă, 6,58 lei/mc canal), declara directorul APA SERVICE.  

În situația în care ANRSC nu permitea acest lucru, operatorul regional se vedea nevoit să aleagă o a doua variantă, de rezervă (și de urgență, pregătită de angajații APA SERVICE), să aleagă altă variantă, altă normă legislativă, Ordinul 230, în care trebuia elaborat un plan de afaceri, iar nivelul tarifului ajungea la 17,5 lei/mc cu TVA, ceea ce ne-ar fi situat pe noi, ca județ,  prima poziție la nivel național în privința tarifului.

De obicei, operatorii mici, cum suntem și noi, pentru a putea supraviețui, au nevoie de tarife mai mari. Pe primele poziții la nivel național, sunt, de altfel, operatori care au investiții destul de mari, spunea Adrian Popescu.

Ca urmare a acestor calcule, creșterea va fi de aproximativ 33% la apa potabilă și de 52% la apa uzată. În medie, creșterea este de circa 43%, iar această majorare, începând cu 1 iulie, vine la mai bine de un an de la ultima majorare de tarif, de la 1 martie 2022. Motivul acestei noi modificări tarifare este legat de majorarea prețurilor la materiale și servicii, la energie electrică, inclusiv costurile cu forța de muncă (din cei aproximativ 340 de angajați ai operatorului giurgiuvean de apă și canal, peste 200 sunt salariați angajați cu salariul minim pe economie, care, de la 1 ianuarie 2023, a crescut la 3000 de lei brut).

Urmează ca în perioada imediat următoare, fiecare membru al ADI „Sănătate asigurată prin apă curată”, să aprobe (sau nu) noul tarif propus (cel de 12,86 lei/mc fără TVA). Deocamdată, nu există semnale concrete legate de acordul sau dezacordul celor din teritoriu, însă o respingere a noului tarif duce, de la 1 iulie, ca majorarea să fie mult mai drastică, la 17,5 lei/mc cu TVA. Preț ce va fi aplicat de operator pentru o perioadă cuprinsă între șase luni și un an, indiferent de vot. Dacă într-un an nu se aprobă în ADI noul preț, ANRSC dispune retragerea licenței de funcționare a operatorului, finalitatea acestui act extrem fiind FĂRĂ APĂ LA ROBINET!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole