Începând cu luna mai a acestui an, Giurgiu Servicii Publice a demarat activitățile de Începând de astăzi, Giurgiu Servicii Publice intensifică activitățile de dezinsecție în municipiul Giurgiu, cu preponderență în zonele cu vegetație abundentă din intravilan, dar și în subsolul blocurilor, unde a fost costatată prezența apei reziduale sau a umezelii excesive. Activitățile au constat în pulverizarea de substanțe biocide de combatere atât a larvelor de țânțari, cât și a insectelor adulte.
Numai că, din pricina revărsărilor Dunării (ca urmare a ploilor abundente de pe afluenții acesteia) unele porțiuni din zona limitrofă malurilor au fost inundate, creând, în aceste cazuri, condiții propice pentru dezvoltarea țânțarilor (atât larve, cât și exemplare adulte).
Conform informării GSP SA, de două ori pe lună se pulverizează substanțe cu rol de exterminare a țânțarilor: Vectobac WG (larvicid) și Biotrin Plus (larvicid), aplicările fiind făcute pe luciul de apă al canalelor care sunt în vecinătatea orașului (Plantelor, Cama, Dunărică), al lacurilor naturale (Veriga, Groapa de cenușă), a celor rezultate în urma precipitațiilor sau rezultate în urma creșterii debitelor fluviului Dunărea dar și pe bazinele de retenție ale sistemului de canalizare a orașului.
Inițial planificarea a fost realizată ca în zilele de luni, miercuri și vineri în intervalul orar 23.00-01.00 să se intervină cu sistemul prevăzut cu tun de pulverizare substanțe biocide, se arată în aceeași informare.
Numai că problemele nu rezidă doar din activitatea Primăriei municipiului Giurgiu. Ne confruntăm, ca oraș, cu o problemă inclusiv din partea deținătorilor de terenuri din imediata vecinătate a municipiului, fie că vorbim despre ROMSILVA, APELE ROMÂNE sau mari fermieri. Deși pe terenurile păstorite de aceștia se formează, la fiecare creștere a nivelului Dunării, bălți (acumulări de apă) care devin adevărate „incubatoare” sau „creșe” pentru țânțari, niciunul dintre acești actori nu a făcut, vreodată, vreun demers pentru evitarea răspândirii insectelor insuportabile.
Cotele apelor Dunării, crescute cu mult față de anii anteriori, au creat, așa cum precizam, prin infiltrații, suprafețe mari de inundații pe care vegetația s-a dezvoltat foarte mult, creând medii propice dezvoltării acestor insecte.
Aceste suprafețe sunt greu accesibile și în mare măsură sunt în patrimoniul unor instituții care nu întreprind măsuri specifice de dezinsecție, cu toate că în conformitate cu prevederile art.38 din Legea 95/2006 – Reforma privind reforma în domeniul sănătății, sunt obligați să efectueze periodic activități specific de dezinfecție, dezinsecție și deratizare.
Primăria Municipiului Giurgiu, prin Giurgiu Servicii Publice, este singura autoritate publică din zonă care efectuează astfel de tratamente, nicio altă autoritate publică a localităților vecine orașului Giurgiu nu au efectuat și nici nu au planificat astfel de activități, în cele mai multe dintre cazuri din cauza bugetelor extrem de mici, imposibil de susținut o acțiune de asemenea amploare, insectele creându-și medii de dezvoltare, ulterior migrând.
Totodată, Direcția de Sănătate Publică, alături de parlamentarii giurgiuveni și de alți factori de decizie, ar trebui ca, la nivel național, să solicite (cel puțin pentru zonele umede, cum ar fi Lunca Dunării), o inițiativă legislativă pentru evitarea efectelor înmulțirii numărului de țânțari, știut fiind că aceștia sunt transmițători ai mai multor boli.
Până atunci, în fiecare săptămână, vinerea, este programată activitatea de dezinsecție în parcurile Alei, Elevilor, Regina Maria + Turn, Catedrală, Mihai Viteazul, Clopotari, Fabrica de Zahăr, Tineretului, CF Tineretului,Tipografie, Telefoane).
În perioada 8-10 iunie 2023 s-a acționat cu tratament aerian pe cel puțin 1500 ha din suprafața administrativă a orașului.
Cu toate acestea, din păcate rezultatul nu este cel scontat, motiv pentru care vor fi intensificate activitățile de dezinsecție prin acționare zilnică cu sistemul prevăzut cu tun de pulverizare substanțe biocide, astfel, în cursul săptămânii în intervalul orar 23.00-01.00, iar sâmbăta și duminica în intervalul orar 05.00-07.00, celelalte activități urmând să fie desfășurate conform planificărilor anterioare.
Totodată, urmează ca o a-II-a etapă de dezinsecție aeriană să fie devansată, urmând ca în funcție de condițiile atmosferice să fie efectuată în perioada 06-08 iulie 2023.
Vă asigurăm că nu căutăm scuze și nici nu invocăm motive nereale pentru situația existentă, dar prin intensificarea activităților de dezinsecție sperăm să reușim îndeplinirea obiectivului principal de reducere şi menţinere a densităţii populaţiilor de ţânţari, se arată în informarea Primăriei Municipiului Giurgiu.