11.7 C
Giurgiu
marți,21 mai 2024
spot_img

Președintele PNL Giurgiu Dan MOTREANU: „Criza energetică nu trebuie intepretată în cheie politică, iar giurgiuvenii nu trebuie lăsați în frig!”

Municipiul Giurgiu are nevoie de sprijin financiar din partea Guvernului pentru subvenționarea prețului la gigacalorie. Susțin demersurile pe care le face în acest sens primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu.

Din păcate, până în acest moment, primăria municipiul Giurgiu nu are un răspuns cert în ceea ce priveşte solicitarea transmisă către Guvern și Ministerul Dezvoltării pentru acordarea unui sprijin financiar. Adrian Anghelescu a adresat o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Finanţelor şi parlamentarilor PNL şi PSD, declara la finele acestei săptămâni președintele filialei județene a PNL, Dan Motreanu.

În aceste condiții, prezentate și de primarul Adrian Anghelescu în ultima perioadă, 10.000 de oameni riscă să rămână în frig.

Trebuie să înțelegem că ne confruntăm cu o criză energetică la nivel european și combaterea efectelor acesteia depășește posibilitățile majorității comunităților locale din România. Municipiul Giurgiu are nevoie de sprijinul guvernului, la fel ca majoritatea localităților din țară racordate la sistemul centralizat de termoficare. Faptul că orașe mult mai bogate, precum București, Timișoara, Iași sau Craiova apelează la sprijinul guvernului, este, din păcate, o dovadă suplimentară că autoritățile locale nu au forța financiară de a rezolva această situație.

Adrian Anghelescu și echipa sa au făcut tot ceea ce este omenește posibil și au epuizat toate soluțiile pe plan local. Agentul termic este asigurat până pe 8 februarie, după vânzarea a 700 de certificate de CO2, pe care s-a obținut suma de 350.000 de lei. Fără sprijin financiar de la guvern va fi activat un plan de urgenţă, adică agentul termic va fi furnizat doar către Spitalul Judeţean de Urgenţă şi instituțiile sociale, a continuat președintele liberalilor giurgiuveni.

În prezent, primăria subvenționează prețul gigacaloriei cu 78% și nu mai are soluții pe plan local. Plata subvenției depășește posibilitățile administrației locale, în condițiile în care prețul gazelor a crescut de cinci ori, iar subvenția a ajuns la 16 milioane de lei, pentru două luni, comparativ cu 5,5 milioane de lei, pentru toată perioada de iarnă a anului trecut. Eliminarea subvenției ar duce la creșterea de cinci ori a facturilor, o familie care locuiește într-un  apartament de două camera ar plăti 2.000 de lei, în loc de 500. Nici creșterea taxelor nu este o soluție, pentru că majoritatea giurgiuvenilor au venituri mici.

Toate resursele financiare ale administraţiei din Giurgiu au fost epuizate pentru plata gazului în avans şi în curând autoritățile locale nu o să mai poată asigura întreţinerea oraşului, dezvoltarea şi cofinanţarea pentru proiectele europene ce urmează să fie implementate.

Criza energetică nu trebuie intepretată în cheie politică, așa cum am senzația că fac unii colegi din coaliția de guvernare. Sper că demersul va fi sprijinit și de parlamentarii PSD din Giurgiu și de prefectul județului, în condițiile în care giurgiuvenii au nevoie de ajutor iar criza nu este imputabilă administrației locale.

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 prevede o linie de finanțare de 400 milioane de lei, prin care Ministerul Dezvoltării sprijină autoritățile locale pentru încălzirea pe bază de gaze naturale.

Dacă este nevoie de alocarea de fonduri suplimentare, Ministerul Finanțelor are datoria să găsească soluții. Problema nu este nouă, a fost semnalată din timp Guvernului de către Asociația Muncipiilor din România și era cunoscută în momentul în care actualul ministru al Finanțelor și-a preluat mandatul, a încheiat președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole