22.6 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Primarul liberal Adrian ANGHELESCU, sprijinit în continuare de parlamentarii PNL pentru a nu lăsa orașul în frig

În contextul în care nu mai sunt fonduri pentru subvenționarea prețului la gigacalorie, preț care aproape a explodat în acest an, Primăria municipiului Giurgiu solicită sprijin financiar din partea Guvernului. Alături de președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, noi, parlamentarii PNL din Giurgiu, susținem acest demers și am facut eforturi pentru soluționarea situației și obtinerea sprijinului coaliției de guvernare, discutând cu fiecare ministru și reprezentant al guvernului în parte. Mai mult, situația disperată cu care se confruntă edilul liberal al municipiului a fost larg dezbătută inclusiv în mass-media națională.

Neavând un răspuns cert în ceea ce privește solicitarea trimisă către Guvern, epuizând toate resursele financiare disponibile, Primăria municipiului Giurgiu se vede în imposibilitatea asigurării combustibilului pentru încălzirea și a celor 10.000 de giurgiuveni, după data de 8 februarie, chiar dacă s-au strâns ceva fonduri și din vânzarea a 700 de certificate CO2.

Pentru a nu risca sănătatea celor 10.000 de oameni ce ar putea să rămână în frig, din cauza unei crize care nu are nicio legătură cu prestația administrației locale, primarul Anghelescu a trimis scrisori deschise atât către Guvern, cât și către Ministerul finanțelor și tuturor parlamentarilor giurgiuveni.

Alături de președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, care a anunțat deja implicarea în încercarea rezolvării acestei probleme stringente, a necesarului unor fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de încălzirea orașului, și parlamentarii liberali se implică în acest aspect.

Unul dintre primii care au anunțat acest lucru este deputatul liberal Gabriela Horga, care spunea:

„Ne confruntăm cu o criză energetică la nivel european și nu cu o criză locală, iar administrația din Giurgiu nu are, pur și simplu, forța financiară pentru a combate efectele acestei crize.

Fără ajutor financiar de la guvern, se va ajunge în situația în care agentul termic va fi livrat doar Spitalului Judeţean de Urgenţă şi instituțiilor sociale.

S-a ajuns, practic, într-un cerc vicios, fără nicio vină din partea autorităților locale. Este imposibil ca o primărie care are fonduri insuficiente să poată susţine o subvenţie de 78% , în condiţiile în care preţul gazului la care achiziționează primăria a crescut de cinci ori mai mult faţă de anul 2021, cum nu înseamnă o soluție nici majorarea taxelor locale într-un oraș ai cărui locuitori au venituri mici!”

Subvenţia prețului la încălzire pentru întreaga perioadă de iarnă a însemnat anul trecut suma de 5,5 milioane de lei, dar acum s-au alocat  16 milioane de lei doar pentru două luni de funcționare.

Producătorul și furnizorul solicită plata în avans, dar municipalitatea nu mai are resurse financiare după lunile de iarnă în care a făcut toate eforturile.

Criza energetică afectează negativ întreaga activitate a primăriei, pentru că dirijarea fondurilor către subvenția la încălzire pune în pericol cheltuielile pentru întreținerea orașului, dezvoltarea acestuia sau cofinanțarea proiectelor europene.

Menționez, ca un exemplu, faptul că primăria Craiova este pe lista celor care primesc sprijin de la guvern – a obținut, recent, un sprijin tocmai pentru subvenționarea prețului la încălzire. Craiova este un oraș mult mai bogat comparativ cu Giurgiu, dar primărița PSD tot are nevoie de sprijinul guvernului. Consideră PSD că ea a greșit cu ceva, așa cum susțin liderii PSD când este vorba de orașe conduse de primari din alte partide?! Am tot mai mult senzația că liderii PSD se folosesc de intrarea în guvern pentru a dezavantaja comunitățile conduse de primari de altă culoare politică.

Prin Legea bugetului pe anul 2022 s-au alocat 400 de milioane de lei pentru subvenționarea încălzirii, banii fiind administrați de Ministerul Dezvoltării. Dacă este nevoie de fonduri suplimentare, este datoria Ministerului Finanțelor, condus de un reprezentant al PSD, să găsească soluții.

Întrucât portofoliul Finanțelor este deținut de PSD, este cu atât mai important ca demersul să fie susținut și de parlamentarii PSD din județul Giurgiu. Reprezentanții PSD sunt datori să pună umărul la găsirea soluțiilor pentru ca giurgiuvenii să nu stea în frig.

Este nevoie de soluții atât pe termen scurt prin alocări financiare, astfel încât nimeni sa nu rămână fără caldură, dar și măsuri pe termen mediu și lung pentru sprijinul unităților administrativ-teritoriale, astfel încât acestea sa nu fie condamnate la lipsa de dezvoltare pentru că toate resursele pentru investiții și cofinanțări sunt folosite pentru plata facturilor” a încheiat deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga.

Merită menționat faptul că, până în prezent, atât președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, cât și parlamentarii liberali giurgiuveni s-au implicat în sprijinirea municipalității, nu cu vorbe, ci cu fapte, câteva milioane de lei fiind deblocate din fondul de rezervă al Guvernului special pentru achitarea gazului necesar încălzirii municipiului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole