12.6 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Președintele CJ Giurgiu, Dumitru BEIANU, raport în fața giurgiuvenilor după un an de mandat (I)

Cu un an în urmă, liberalul Dumitru Beianu prelua, în plină pandemie de COVID 19, mandatul de președinte al Consiliului Județean Giurgiu, cu probleme și greutăți pe care a trebuit, în aceste 12 luni, să încerce să le gestioneze și să le rezolve. Sănătatea, educația, dezvoltarea mediului de afaceri și proiectele de modernizare sau reabilitare, dar și dotările necesare unităților sanitare, precum și ramura socială (prin DGASPC Giurgiu) au fost prioritățile președintelui CJ în acest prim an.

Începând de astăzi, pe parcursul mai multor zile, vom prezenta, succint, cele mai importante capitole ale raportului de activitate al președintelui Dumitru Beianu.

În primul rând, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Giurgiu, le mulțumesc giurgiuvenilor care au votat la alegerile locale din 27 septembrie 2020, votul de încredere acordat ajutând PNL să preia conducerea Consiliului Județean Giurgiu cu un procent de 48,8%.Le mulțumesc, de asemenea, pentru sprijin și colaborare doamnelor și domnilor consilieri județeni la care am găsit înțelegere în vederea susținerii proiectelor promovate în Consiliul Județean, întregului colectiv și tuturor instituțiilor aflate în subordine, primarilor unităților administrativ-teritoriale și, nu în ultimul rând, Instituției Prefectului și serviciilor publice deconcentrate.Am promis și mă țin de cuvânt că voi depunde, alături de echipa mea, toate eforturile în dezvoltarea și implementarea unor proiecte ambițioase pentru eficientizarea administrației publice și dezvoltarea economică a județului, bazată pe transparență și profesionalism, iar giurgiuvenilor le cer doar înțelegere și răbdare pentru că lucrurile bune necesită timp, sună mesajul transmis, în deschiderea raportului, de către președintele CJ Giurgiu.

În ceea ce privește educația și cultura, la nivelul județului nostru au fost implementate mai multe programe, dar și premiere. Este vorba, după cum se arată în raportul de activitate al primului an de mandat, despre „întâlniri cu ministrul Educației și Cercetării și alți reprezentanți ai ministerului, specialiști în educație, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu, dar și cu directorii unităților de învățământ din județ, cadre didactice și părinți, în cadrul cărora am identificat, punctual, problemele cu care se confruntă învățământul la nivel județean după cum urmează: rata mare a abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, comunicarea deficitară între părinții elevilor și reprezentanții școlilor, mediul familial nefavorabil, lipsa dotărilor în anumite unități de învățământ, lipsa resurselor umane, dar și lipsa de motivație a elevilor.

Pentru combaterea tuturor problemelor identificate cu care se confruntă educația la nivel județean, am demarat numeroase proiecte prin care am dovedit implicarea fără precedent a administrației județene giurgiuvene în domeniul educației. Unul dintre cele mai importante proiecte demarate de Consiliului Județean în primul an al actualului mandat este revitalizarea învățământului profesional care să ofere tinerilor pregătirea și aptitudinile necesare integrării pe o piața a muncii. În acest sens, încă de la preluarea mandatului, necesitatea înființării mai multor clase pentru învățământul profesional la nivelul județului Giurgiu a fost discutată cu ministrul Educației și Cercetării și, ulterior, cu reprezentanții mediului privat de afaceri care au fost extrem de receptivi, reușind astfel, un prim succes prin înființarea a trei clase în sistem dual, eliminând, totodată, Giurgiu, dintr-un clasament rușinos al județelor fără învățământ de acest tip.

Sistemul dual de învățământ reprezintă excelența sistemului profesional clasic, este susținut de stat, administrația locală și de agenții economici, cei din urmă fiind cei care gestionează un parteneriat cu o școală, aducând excelența în sistemul educațional prin implicarea activă în formarea muncitorului calificat care îi va deveni ulterior angajat în companie. În urma acestui proiect, începând cu anul școlar 2021, Liceul Tehnologic “Ion Barbu”, sprijinit de S.C. MILBRO Textile S.R.L., școlarizează sub deviza “Școală fără Șomeri” o clasă de învățământ profesional în sistem dual, prima de acest gen din județ, în domeniul industriei textile – calificare profesională confecționer produse textile. Tot în premieră pentru județul Giurgiu și la nivelul aceleiași unități de învățământ, dar în parteneriat cu Compania Națională Poșta Română, a fost înființată o clasă de liceu de tip seral în cadrul căreia 20 de elevi vor primi specializarea Tehnician în activiăți de poștă – nivel 4 de calificare, iar pentru anul școlar 2022-2023 Poșta Română a garantat susținerea pentru o a doua clasă, dar și burse lunare acordate elevilor din partea companiei. Pentru susținerea elevilor care urmează formă de învățământ profesional, având în vedere faptul că majoritatea provin din localități sărace din mediul rural cu un procent ridicat de șomaj, familii destrămate sau cu părinți plecați în străinătate, am aprobat în ședința extrordinară din 13.09.2021 un sprijin financiar necesar Colegiului “Viceamiral Ioan Bălănescu” în urma căruia aceștia beneficiază de o masă caldă în valoare de 10 lei/zi/elev. De asemenea, din 15.10.2021, și elevii din clasele profesionale de la Liceul Tehnologic “Ion Barbu” vor beneficia de acest program. Pentru că am promis că vom promova educația și vom susține performanța, am acordat în cadrul unor festivități de premiere intitulate “Gala Excelenței” stimulente financiare cuprinse între 500-1000 lei pentru 143 de elevi cu rezultate excelente la concursuri, olimpiade și competiții școlare la nivel județean, național și internațional, dar și pentru 38 de cadre didactice îndrumătoare. Mai mult, prin proiectul “10 pentru Giurgiu” am premiat toți elevii care au absolvit clasele de liceu cu media 10”.

Un alt domeniu care, în acest prim an, a reprezentat o prioritate pentru președintele Dumitru Beianu, și prin prisma situației la nivel național și internațional, a fost cel al sănătății. În acest context, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu a beneficiat de dotări și achiziții de tot ceea ce avea nevoie pentru a depăși cu pierderi cât mai puține pandemia și, implicit, criza sanitară.

„Pentru prima dată la Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, în luna octombrie 2021 a fost înființată o a doua linie de gardă cu specialitatea Boli Infecțioase la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, o măsură impetuos necesară în contextul epidemiologic actual. Au fost închiriate de către Consiliul Județean Giurgiu 30 de containere, fiind astfel suplimentat numărul de locuri, pentru pacienții diagnosticați cu virusul Sars-Cov-2, cu 60 de unități, toate containerele fiind dotate cu echipamentul necesar pacienților care au nevoie de oxigen. Revenind la cronologie, încă de la preluarea mandatului am început demersurile pentru achiziționarea unui număr suplimentar de detectoare de oxigen solicitate de Spitalul Județean Giurgiu. Tot în acest sens, am urgentat atragerea fonduri europene prin proiectul accesat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 9 în valoare de 11.064.542,07 lei, rată de finanțare 100%, pentru creșterea gradului de performanță a serviciilor medicale furnizate și capacității de management în contextul crizei sanitare generate de virusul SARS-Cov-2”, spune Dumitru Beianu, valoarea totală a achizițiilor pentru limitarea și depășirea pandemiei ridicându-se la peste șapte milioane de lei.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, va fi implementat proiectul “Management eficient Anti-Covid la nivelul DGASPC Giurgiu – MACOV”, termen de finalizare decembrie 2021, ce are drept obiectiv general consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 de către DGASPC Giurgiu, prin achiziţionarea de echipamente/aparatură, materiale şi echipamente individuale de protecţie, pentru angajaţii DGASPC Giurgiu și pentru beneficiarii de servicii sociale din centrele din judetul Giurgiu. În perioada imediat următoare, vor beneficia de investiții importante toate structurile existente în domeniul sănătații din județul Giurgiu după cum urmează: 1. Spitalul Județean de Urgență Giurgiu: reabilitare și extindere corpuri principale de clădire, construcție ambulatoriu de specialitate, construcție Secție Infecțioase, construcție secții exterioare Oncologie, Cardiologie și Îngrijiri Paliative, consolidare și reabilitare Secție Exterioară Vadu Lat; 2. Spitalul Orășenesc Bolintin Vale: reabilitare și extindere pavilioane existente și construcție “Centru pentru tratarea afecțiunilor oncologice”; 3. Reabilitare, extindere si modernizare Secția Boli Infecțioase si Compartiment HIV, construcție P+2. Valoarea investiției, 3 912 000 lei, la care se adaugă dotări în valoare de4 000 000 lei; 4. Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru: construcție corp principal pentru bolnavi; 5. Reabilitare si modernizare Corpuri C2, C6, C7, extindere si supraetajare parțiala Corp C5 si amenajare incinta Secția Exterioara de Psihiatrie Vadu Lat. Valoarea investitiei, 13 549 000 lei, lucrările fiind complexe si tratând toate categoriile de reparații tipice pentru cladiri care au nevoie de circuite funcționale pentru activități medicale. Mai mult, dezvoltarea Complexului de Sănătate, localizat pe un teren 9 ha, lângă Vamă, va cuprinde, pe lângă secțiile noi propuse, un centru pentru îngrijiri paliative, un sediu nou pentru Serviciul Județean de Ambulanță, dar și un ansamblu de 48 de locuințe pentru specialiști, construit prin ANL.”, mai spune președintele Consiliului Județean Giurgiu.

(Va urma)

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole