9 C
Giurgiu
luni,22 aprilie 2024
spot_img

Deputatul liberal giurgiuvean, Gabriela HORGA: „Respect pentru sacrificiul celor din prima linie”

Sute de decese, mii de infectări cu Covid 19, raportate zilnic, suprasolicită mai mult decât ar putea duce sistemul sanitar din România. Cu toate acestea, medicii și cadrele sanitare nu se plâng, aleargă de la un bolnav la altul, luptând până în ultima clipă pentru viața fiecărui pacient, indiferent de vârstă, indiferent dacă este sau nu vaccinat. Toți sunt oameni care au dreptul la viață, iar jurământul lui Hypocrate în aceste condiții este mai mult decât oricând respectat.

Despre sacrificiul acestora ne vorbea, de curând, și deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga, al cărei principal mesaj a fost de îndemn la vaccinare pentru toți românii, dar și de respect pentru sacrificiul medicilor, asistentelor și infirmierelor din spitalele românești.

„Vedem zilnic scenele dramatice din spitale și eforturile supraomenești pe care le fac medicii pentru a face față de pandemiei de coronavirus. Pacienţii care nu mai au loc în paturile de la Terapie Intensivă stau pe scaune conectaţi la buteliile de oxigen care îi ţin viaţă. Unii așteaptă în ambulanțe. În țările unde rata de vaccinare este ridicată, s-a redus presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă iar acestea pot să fie folosite pentru a-i salva pe cei care au alte boli. În plus, numărul de morți este mult mai mic, comparativ cu cel de la noi din țară. Mai ales populația vulnerabilă și predispusă formelor grave este vaccinată”, spune Gabriela Horga.

De asemenea, aceasta a prezentat, pe scurt, situația mai multor țări în care rata de vaccinare a populației este mult peste nivelul celei din România: Portugalia rata de vaccinare este de 86%. 604 cazuri. 4 morți în ultima zi, la o populație pe jumătate cât a României; Danemarca are o rată de vaccinare de 75%. 1.349 de cazuri, 2 morți în ultima zi, la o populație de cinci milioane de locuitori; Belgia are o rată de vaccinare de 73% și înregistrează 6.682 de cazuri, 11 morți, la o populație pe jumătate cât a României. În schimb, România a înregistrat în ultimele 24 de ore 9.187 cazuri noi de COVID și 301 decese, iar 1.855 bolnavi sunt în ATI. Este momentul să îi ascultăm pe medici și să evităm știrile mincinoase care ne pot costa viața, a mai spus Gabriela Horga.

Totodată, deputatul giurgiuvean a ținut să amintească declarațiile unor medici de renume, români, oameni care luptă în prima linie cu pandemia și care, la rândul lor, au fost mesagerii pro-vaccin, de altfel singura modalitate de a reduce și, mai apoi, a stopa pandemia de COVID 19.

Lara Zarafin. Medic primar ATI. Spitalul Colentina: „Mă gândesc la toți cei ce sunt acum în ATI la noi. Nevaccinați. Care nu cred în vaccin, mulți nu cred nici în medici. (…) Mă întreb – oare acum cred în medici ? Nu era mai simplu să se vaccineze?”Lara Zarafin are un mesaj și pentru cei care spun că nu vor să se vaccineze pentru că nu sunt cobai: „Cobaii au fost cei 40.000 de voluntari pe care s-au făcut testele și personalul medical din lumea întreagă, căci ei au fost vaccinați primii. Există deja peste 6 miliarde de doze de vaccin anti Covid administrate și peste 3 miliarde de oameni vaccinați. Cum să mai spui că ești cobai?”

Fiorella Mitoiu. Medic- şef la UPU Sf. Pantelimon: „De aproape două săptămâni, lucrăm ca pe front. Pacienții sunt pe scaune. Cei cărora situația le permite stau pe scaun conectați la prizele de oxigen sau la tuburile de oxigen. Sunt zile în care efectiv intrăm în panică dacă nu primim oxigenul din partea firmei.95% dintre pacienţi sunt nevaccinaţi. Îşi dau seama de gravitatea situaţiei doar în momentul în care ajung la spital. Suntem în situația în care pacienții – din păcate, abia acum au înțeles – își dau într-adevăr jos masca de CPAP și ne strigă: Vaccinați-ne! Ce să vaccinam acum? Este mult prea târziu!”

Radu Țincu. Medic primar terapie intensivă-toxicologie: “S-a discutat iarăși foarte mult de către cei care contestă vaccinarea și care doresc o imunizare colectivă. Da, dar dacă vrem o imunizare colectivă prin boală, trebuie să ne asumăm și morții. Ne amintim, 1918 a însemnat 50 de milioane de oameni care au murit de gripă spaniolă. Nu cred că în 2021 trebuie să repetăm aceeași istorie, din cel puțin două perspective.În primul rând, că avem suficientă știință și tehnologie să obținem vaccinuri și să obținem tratamente mult mai eficient ca acum 100 de ani. Deci, până la urmă, în momentul în care cineva susține că ar trebui să ne îmbolnăvim cu toții ca să obținem imunitate, îmi pare rău, dar este o gândire retrogradă care ne duce înapoi în 1918. Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim și să murim pe capete.”

Diana Cimpoeşu. Medic UPU Iași: “Noi îngrijim bolnavi care au venit de 14 zile şi care au rămas în UPU, fiind îngrijiţi la fel ca în terapie intensivă. Numărul pacienţilor vaccinaţi care vin la noi este foarte mic. Din cei 41 doar unul este vaccinat. Am făcut apel la celelalte spitale să găsească soluţii pentru a mări numărul de locuri cu oxigen. Ne punem problema însă până unde putem creşte acest număr, pentru că de la zi la zi numărul de pacienţi este tot mai mare.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole