Situația este în continuare tensionată, în localitatea Bolintin Vale, de lângă capitală, după ce un taximetrist a fost omorât de un tânăr de etnie romă. Taximetristul ar fi refuzat să îl ia în mașină pe tânăr, iar acesta l-a lovit mortal cu o piatră în zona capului. La scurt timp, suspectul a fost arestat, dar zeci de persoane din Bolintin Vale au ieșit pe străzi, în următoarele două seri, reclamând faptul că întreaga familie a tânărului terorizează comunitatea. Forțe din Poliție și Jandarmerie au sosit de urgență în zonă pentru a preveni escaladarea tensiunilor. În localitatea învecinată, Bolintin Deal, au avut loc violențe extreme în 1991. Atunci, 21 de case ale romilor au fost incendiate de localnici, după ce un tânăr a fost înjunghiat de un rom. RFI a discutat evenimentele cu sociologul Gelu Duminică.
IGPR a numit joi o nouă conducere la IPJ Giurgiu și a anunțat un control, după ce miercuri seara în Bolintin Vale s-au strâns mai multe persoane pentru a protesta, în urma crimei comise duminică.
În urma unei ședințe organizate joi la MAI, s-a decis trimiterea unei echipe comune din cadrul IGPR și a IGJR în Giurgiu, „pentru a clarifica gestionarea situației operative, activitățile de prevenire și combatere a infracționalității, precum și modalitatea de gestionare a evenimentului în cauză”, potrivit unei informări a IGPR.
Conform acesteia, în orașul Bolintin Vale a fost constituită zonă specială de siguranță publică, unde sunt prezente forțe suplimentare din cadrul Poliției Române și Jandarmeriei Române.
De asemenea, la IPJ Giurgiu a fost numită o nouă conducere.
„Pentru eficientizarea actului managerial, la nivelul I.P.J. Giurgiu, s-a luat măsura împuternicirii pe funcția de inspector șef a domnului comisar-șef Dana Ionuț, ofițer care a ocupat mai multe funcții de conducere, în prezent fiind titularul postului de șef al Poliției Sectorului 1, din cadrul D.G.P.M.B. De asemenea, domnul comisar-șef Croitoru Ion a fost împuternicit pe funcția de adjunct al I.P.J. Giurgiu, vacantă până la această dată. Acesta este titularul postului de șef serviciu, în cadrul D.C.C.O.-I.G.P.R. Comisarului-șef Georgescu Cătălin Constantin i s-au stabilit atribuții la nivelul Direcției Management Strategic și Suport Informațional, structură din cadrul Poliției Române”, a transmis IGPR.
Duminică: E un conflict între niște șmecheri și niște oameni mai puțin șmecheri
RFI a discutat evenimentele cu sociologul Gelu Duminică.
Gelu Duminică: Era o chestiune pentru care toți ne rugam să nu se întâmple, dar pe care toți ne așteptam să se întâmple, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat acolo și de istoricul localității. Pentru cine nu știe, comunitatea asta, a mai fost scena unor evenimente asemănătoare. Din 1991 mocnește. În 1991 a fost un conflict interetnic, la fel, pornit de la un caz aproape tras la indigo, dar care a generat, printre altele, moartea unor oameni, incendierea câtorva zeci de case.
Reporter: Au fost incendiat 21 de case ale romilor din comunitate.
GD: A unei părți.
Rep: Corect, da.
GD: Mai bine spus, a celor care au fost sedentarizați imediat în perioada comunistă, care nu reușise să se integreze în localitate.
Rep: Cum de la mai bine de 30 de ani de la acele evenimente, pe care mi le amintesc și eu, domnule Duminică, se repetă, așa cum ați spus, aproape la indigo, cel puțin faza de start al unui posibil astfel de conflict? A fost omorât acel taximetrist. Lovit cu o piatră în cap de un tânăr rom. Din nou oamenii au ieșit pe străzi. Nu s-a ajuns de această dată la violențe extreme. Cum de se repetă aceste lucruri? Pare că nu s-a schimbat mare lucru în afara faptului că, din fericire, nu s-a ajuns la violențe extreme.
GD: În afară de faptul că societatea s-a schimbat, personal, sper din tot sufletul să nu mai fie capabilă de ceea ce a fost capabilă în anii 1990, din punctul meu de vedere, mare lucru nu s-a schimbat, în afară de maturitatea la care am ajuns. Pentru simplul motiv că instituțiile statului de acolo au ignorat lucrurile. Timp de ani de zile grupul ăsta de șmecheri a făcut ce a vrut la nivel comunitar. Iar Poliția a închis ochii. Mai mult decât atât, au fost păziți de politicieni. Uitați-vă la petrecerile domnului Bădălău și o să vedeți mulți dintre ei acolo, lângă domnul Bădălău, dând dedicații. O să vedeți lucrurile astea. Domnul Bădălău este șeful Giurgiului, să zicem așa. O să vedeți că foarte mulți dintre ei au aura de intangibili. În momentul în care au făcut tot felul de potlogării și au început anchetele împotriva lor, mulți dintre ei au scăpat cu basma curată. Instituțiile statului în loc să își facă treaba, și-au făcut mai degrabă treaba în a-i păzi și a-i proteja. Atunci, mulți dintre ei au crescut cu mentalitatea că nimic nu li se poate întâmpla, că pot face orice.
Rep: Vorbim despre membrii comunităților rome, în special? Sau vorbim despre membrii comunităților care fac probleme indiferent de etnie?
GD: Eu vorbesc despre șmecheri în general. În cazul ăsta specific vorbim și despre unii romi. Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat acolo nu este neapărat un conflict interetnic. Bătaia nu a ieșit neapărat între romi și români, ci între niște șmecheri și niște oameni mai puțin șmecheri, niște cetățeni normali, șmecherii arătându-și valoarea și puterea inclusiv prin forța pietrei în cazul de față.
Rep: Sunt voci care spun – și știți și dumneavoastră foarte bine retorica asta – că s-au săturat de infracțiunile pe care le comit romii. Sunt și voci care spun că romii sunt cu bune și cu rele, au drepturi la fel ca toți ceilalți și la fel și obligații. Nu sunt cu nimic mai prejos de ceilalți membrii ai comunității. Chiar dacă unii dintre ei mai comit ilegalități, sunt și alți membri de alte etnii care comit. Cum găsim linia de mijloc între aceste extreme?
GD: Prin bun simț, extremele or să existe și vor exista, dar la un moment dat rațiune și bunul simț trebuie să primeze. În Bolintin cred că sunt 2.000 de cetățeni de etnie romă. Problemă sunt câteva zeci, câțiva. A arunca anatema pe 2.000 de oameni care au nenorocul să facă parte din aceeași etnie cu infractorul X este total nedrept, total incorect. Noi spunem în momentul de față ca legea să își facă treaba. Să fie pusă în aplicare cu toată duritatea și toată fermitatea.
Rep: Dar dincolo de aplicarea legii, autoritățile nu ar fi trebuit poate să se implice puțin mai mult în rezolvarea acestor situații care dăinuie de decenii? Ce s-a întâmplat în Bolintin e doar un exemplu.
GD: Aici e problema majoră. Nu putem aștepta schimbarea unor comportamente de-o parte și de alta în condițiile în care noi nu facem nimic sau clamăm că facem, dar nu facem nimic. În Bolintin s-a clamat că se face, dar nu s-a făcut nimic. Ultimul exemplu pe care îl avem la îndemână este faptul că la nivelul Bolintinului s-au implementat multe proiecte privind integrarea și incluziunea romilor de către autoritatea publică locală pe milioane de euro. În ultimul program finanțat de POCU cu 5.7 milioane de lei ei trebuiau să facă centru integrat pentru educație. Trebuiau să sprijine vreo 500 de romi să aibă acces pe piața muncii. Trebuiau să creeze vreo șapte afaceri la nivelul comunității de romi. Vă invit să vedeți rezultatele. Proiectul a fost încheiat acum câteva luni. Din câte știu eu este în momentul de față în analiză cu posibila rezoluție de fraudă. Sunt multe proiecte. Când te faci că faci lucruri când știi că stai pe un butoi de pulbere ce te aștepți să culegi? E nevoie de o scânteie ca lucrurile astea să se inflameze. Eu nu aș vrea să fiu nici în pielea copiilor romi de acolo, nici în pielea copiilor majoritari. Nu aș vrea să fiu în pielea lor pentru că e foarte greu să iasă pe stradă unii cu frica celorlalți.