Tot mai multe postări pe conturi de facebook mai mult sau mai puțin reale, dar și pe anumite site-uri anunțau ca iminente disponibilizări din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Giurgiu, o instituție despre care nu o dată președintele CJ, Dumitru Beianu, spunea că este supradimensionată. Deși situația din direcție nu este tocmai roz, urmare a lipsei de interes a fostei conduceri a Consiliului Județean, totuși președintele Dumitru Beianu a găsit, în ultima perioadă, o serie de soluții pentru investiții în infrastructura Direcției, dar și pentru a păstra cât mai mult timp posibil oamenii încadrați în posturi.
Despre partea de infrastructură, nemodernizată de ani de zile, încă de pe vremea mandatului anterior al președintelui Beianu, acesta declara, în cadrul unei recente conferințe de presă:
„În continuare cred că această direcție beneficiază de o infrastructură care nu a mai fost întreținută, reabilitată de foarte, foarte mult timp. Vorbim despre case protejate, despre centre care arată foarte rău, de ani buni, pe care trebuie neapărat să le aducem la o stare de funcționare normală. În acest an va reîncepe acreditarea unor asemenea centre. O lipsă a acestui aviz de specialitate ne privează de o parte din finanțare, și lucrurile nu sunt deloc încurajatoare. Putem spune că vorbim de responsabilități individuale, de abordări cu consecințe în bugetul instituției. Toate ne obligă să luăm măsuri. Aceste lucrări nu întâmplător nu s-au realizat în anii trecuți, ele sunt destul de costisitoare. Acum, pe PNRR și pe Programul de la Fondul de Mediu, vom încerca să depunem toate centrele și clădirea DGASPC. Sunt șase centre mari, realizate în mandatul meu anterior, toate cele 13 case protejate din municipiu, precum și sediul DGASPC unde spațiul este insuficient pentru toți angajații, unde sunt mai mulți decât am lăsat eu. Ca atare, încercăm să găsim fonduri europene și AFM pentru realizarea acestor investiții”, spunea Dumitru Beianu.
Cât despre partea anvelopei salariale, o adevărată piatră de moară pentru conducerea Consiliului Județean, președintele CJ preciza:
„Evoluția anvelopei salariale din ultimii ani, de la 20 de miliarde, în 2016, la peste 40, doi sau trei ani mai târziu, ne obligă să luăm în considerare o reorganizare care rămâne valabilă. Nu vorbim de ceva care să readucă dintr-o singură măsură numărul de angajați la un nivel pe care și noi și specialiștii de acolo îl considerăm suficient, ci de o primă etapă ce va dura minim două-trei luni și în care vom lua în considerare contextul socio-economic. Nu vom disponibiliza oameni până când situația la nivel economic nu se va stabiliza, până când nu se vor găsi soluții pentru plata facturilor și până când nu vom avea minime argumente să sperăm că cei care vor fi obligați să părăsească direcția își vor găsi un loc de muncă.
Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, preciza că numărul posturilor ce vor fi reduse din cadrul DGASPC Giurgiu este de sub 100, ceea ce reprezintă mai puțin de 10 procente. Mai mult, se va încerca păstrarea sporurilor salariale de până acum, așa cum se va încerca să se reducă posturile doar după ce situația economico-socială o va permite. Mai mult, cei care vor pleca din sistem fie vor fi scoși doar după ce va exista siguranța angajării lor în alte locuri, fie după ce se va putea asigura chiar plata unor salarii compensatorii.
Reducerea va fi de sub 100 de posturi în prima etapă, este o reducere propusă de conducerea DGASPC. Dar, foarte important, deși a expirat perioada în care era valabil un buletin de analize ce permitea acordarea unor sporuri suplimentare, nu vom anula aceste sporuri acum, exact pentru că noi considerăm că nu este momentul pentru asemenea măsuri. Chiar dacă avem printre beneficiari persoane cu sporuri de până la 30 de procente pentru condiții deosebite (sunt într-o situație dificilă când va trebui să explic Curții de Conturi de ce cheltuiesc bani publici pentru aceste plăți). Avem de asemenea un caz de spor 15% pentru spor pentru activitate cu încordare psihică. Sunt obligat să plătesc acest spor pentru că așa am găsit dispoziție semnată de predecesorul meu. Îmi asum acest risc, păstrăm aceste sporuri, am convenit și cu cei din conducerea Direcției și reprezentanții sindicatului. Este nevoie să înțeleagă toți cei de acolo că va trebui să găsim soluții pentru persoane care au primit pe baza unor decizii aiuritoare din anii anteriori tot soiul de sporuri, unele fără bază legală, fiind doar măsuri ce s-au dorit a fi ajutor pentru câțiva apropiați…Sunt angajați care primesc bani foarte mulți, dar și angajați cu responsabilități mari, cu salarii mult mai mici. Am convenit, de asemenea, cu conducerea ca să le oferim și celor din urmă creșterea salariilor în perioada următoare. Încercăm chiar ca la momentul în care vom face acele disponibilizări, să găsim soluții pentru achitarea unor plăți compensatorii. Încercăm toate variantele, pentru a nu fi considerați doar „cei răi” din județ, care nu ne gândim la problemele oamenilor. Ne gândim! Dar avem de protejat o instituție, avem beneficiari cărora nu li se asigură condiții minime.