9 C
Giurgiu
luni,22 aprilie 2024
spot_img

Peste o mie de persoane vulnerabile, ajutate printr-un proiect de peste două milioane de euro

Timp de 30 de luni, Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, Fundația Estuar și Asociația Four Change derulează, începând cu 1 septembrie, proiectul „Servicii integrate pentru grupuri vulnerabile – o punte pentru dezvoltarea comunităților locale”. Valoarea proiectului, de 2,088 milioane euro, vizează un grup țintă de 1265 de persoane vulnerabile din județul Giurgiu și din județul Prahova. Comunitățile vizate de cele trei entități sunt Vânătorii Mici, Florești Stoenești, Stănești, Izvoarele, Găiseni și Letca Nouă din județul nostru și Bucov și Dumbrava din județul Prahova.

La conferința de lansare a proiectului, de luni, 27 septembrie, au participat, pe lângă reprezentanții DGASPC Giurgiu, și președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, precum și Amedeea Enache (director Fundația Estuar) și Aurelia Pasăre (președinte Asociația Four Change).

„Este nevoie de servicii sociale, moderne, în comunitate, dar mai ales pentru persoanele vârstnice vulnerabile. De altfel, pe lista mea de priorități se află serviciile sociale pentru persoanele vârstnice din municipiul Giurgiu. Din păcate, avem o problemă la DGASPC, unde lunar se plătesc 45 de miliarde de lei vechi pentru salariile asistenților celor 200 de beneficiari în condițiile în care statisticile indică un număr de peste 10.000 la nivel județean…Ce facem cu acești 10.000 de oameni? Cui îi lăsăm pe ei? Ei nu au dreptul de a beneficia de condiții demne, așa cum ar trebui? Nu țin să fie Giurgiu județul model în asistența socială, dar este o obligație a noastră, a tuturor, să acordăm șanse la un trai mai bun celor mai puțin norocoși!”, a declarat președinte CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, în cadrul ședinței de lansare a proiectului.

Grupul țintă principal al proiectului vizează 50 de persoane cu dizbilități, inclusiv copii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, din mediul rural, a căror vârstă este cuprinsă între 18 și 65 de ani. Alături de aceștia, în program sunt incluși 400 de copii din ciclul primar și gimnazial, cu vârste de până la 14 ani, 400 de șomeri și persoane inactive (25 – 65 de ani), precum și 50 de persoane de etnie romă, De asemenea, în grupul țintă secundar sunt implicate 250 de persoane – părinți și bunici, membri ai familiei/susținători ai beneficiarilor din grupurile țintă principale, precum și 75 de profesioniști și voluntari care lucrează cu grupuri vulnerabile sau interacționează cu aceștia (membri ai autorităților publice locale, angajatori, reprezentanți ai ONG-urilor locale).

Printre activitățile ce se vor derula pe parcursul celor 30 de luni se numără un program complex de educație pentru cei 400 de copii și 250 de părinți, măsuri de ocupare pentru 400 de șomeri și persoane inactive, dezvoltarea unui serviciu pilot în comunitățile din județ pentru 50 de persoane adulte cu dizabilități, oferirea de asistență, suport și acompaniere n vederea reglementării situației locative pentru 50 de persoane de etnie romă aflate în situație de deprivare materială severă.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole