17.8 C
Giurgiu
duminică,19 mai 2024
spot_img

Fermierii giurgiuveni – protagoniștii Zilei Agriculturii Giurgiuvene

Aproape 30 de expozanți (fermieri și comercianți de utilaje agricole) vor fi prezenți sâmbătă, 2 octombrie, la evenimentul organizat de Primăria municipiului Giurgiu, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județ Giurgiu, Consiliul Județean Giurgiu și Comitetul de Coordonare a Administrației Agricole: Ziua Agriculturii Giurgiuvene.

Locația aleasă pentru eveniment este Pietonala Mircea cel Bătrân, municipiul Giurgiu, în intervalul orar: 9,30-17,00.

La cele 30 de standuri amenajate de-a lungul străzii Mircea cel Bătrân vor fi expuse legume și fructe de sezon provenite din exploatațiile agricole ale fermierilor giurgiuveni, precum și preparate alimentare tradiționale realizate de producători giurgiuveni. Vor fi prezenți producători de legume/fructe din zone recunoscute – Colibași, Vărăști, Malu, Daia, Greaca, Hotarele, Călugăreni, Băneasa, Ulmi, Stănești. Pe lângă roșii, ardei, vinete, gogoșari, morcovi sau alte rădăcinoase, vizitatorii standurilor de la Zilele Agriculturii Giurgiuvene vor avea la dispoziție un sortiment variat de fructe de sezon, de la mere sau pere, la  prune, nuci, aronia și struguri.

Vor fi prezente, de asemenea, și bunătăți de patiserie alături de pâine în diverse sortimente. Mustul și pastrama vor fi prezente alături de pește și preparate din pește.

Silvicultorii giurgiuveni, alături de produsele specifice vor crea un punct de atracție  inedit pentru vizitatori.

Pentru giurgiuvenii care preferă conservele preparate tradițional, oferta include dulcețuri, gemuri, siropuri și sucuri naturale, dar și o gamă completă de zacuscă și murături tradiționale. Fermierii/producătorii vor fi prezenți cu brânzeturi din lapte de oaie, vacă și capră, produse după rețete proprii.

Nu vor lipsi nici producătorii și distribuitorii de îngrășăminte, semințe, pesticide pentru agricultură, nici expozițiile cu utilaje și echipamente agricole și port popular .

„Evenimentul se dorește a fi o sărbătoare a pământului, a recoltei şi a fermierului, care, după un an de muncă, se poate mândri cu rezultatele obținute, iar în cadrul acestei întâlniri are prilejul să obțină și alte informații, soluții pentru practici agricole de succes.

Totodată prin sărbătorirea unui astfel de eveniment, se creează și cadrul de exprimare a comunităţilor locale redat prin remarcabilele exemple de bune practici agricole definite prin inedit, îndemânare, subtilitate şi continuitate.

Elementele de etnografie şi folclor ale artei populare giurgiuvene definite prin inedit, vor fi prezente la eveniment pentru buna dispozitie.

„Ziua Agriculturii Giurgiuvene” are în centrul preocupărilor punerea în valoare a fermierilor si potenţialului  agricol giurgiuvean”, preciza directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, cu doar câteva zile înainte de debutul sărbătorii.

La finalul zilei, fermierii vor fi premiați cu diplome de excelență (cei mai merituoși) și cu diplome de participare (toți cei prezenți la eveniment).

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole