16.3 C
Giurgiu
sâmbătă,15 martie 2025
spot_img

Noutăți în sistemul educațional prin noul Proiect de Lege al Educației „România educată”, inițiat de Partidul Național Liberal

În aceste zile, se află în consultare publică Proiectul de lege al educației „România educată”, procedeu ce durează până la data de 24 august. Potrivit acestui proiect, sistemul de învățământ are la bază următoarele valori: starea de bine, echitatea, excelența, integritatea, profesionalismul, respectul, flexibilitatea, transparența, colaborarea, diversitatea și incluziunea.

Despre acest proiect au vorbit Elisabeta Mihalcea, președintele Comisiei de Învățământ din cadrul filialei județene Giurgiu a Partidului Național Liberal, precum și inspectorul școlar general, Adelina Sîrbu.

„În proiectul acesta, învățământul preuniversitar se bazează pe nediscriminare, calitate, relevanță, eficiență, descentralizare decizională, răspundere publică, garantarea diversității culturale și dialogului intercultural, al păstrării și garantării identității naționale și valorilor culturale etc.

Totodată, proiectul are la bază principii ce vizează egalitatea de șanse, libertatea de gândire, transparența, centrarea pe educație, promovarea educației pentru viață, pentru mediu sau financiară, precum și a organizării învățământului confesional.

Sunt definiți concret termenii de educație timpurie, cu tot ceea ce înseamnă și cuprinde aceasta, de la organizare, până la tipul de servicii și tipuri de filiere de învățământ în licee. Apare un nou termen, acela de „consorții școlare”, care reprezintă parteneriate între unitățile de învățământ acreditate, ce permit mobilitatea cadrelor didactice din consorțiu, utilizarea în comun a bunurilor unităților din consorțiu și recunoașterea reciprocă a rezultatelor elevilor”, preciza Elisabeta Mihalcea, președintele Comisiei de Învățământ din cadrul PNL Giurgiu.

Noile legi pornesc de la nevoile elevului, nevoi educaționale, socio-emoționale, de incluziune socială, de confort și siguranță în spațiul școlar, de a fi acceptat necondiționat.

La rândul său, inspectorul școlar general, Adelina Sîrbu, a făcut o serie de precizări importante din noua lege, precizări legate atât de promovarea excelenței în educație, precum și pentru diminuarea sau chiar stoparea abandonului școlar.

„Statul sprijină tinerii și copiii capabili de excelență atât prin unitățile de învățământ, cât și prin unitățile-pilot de excelență. Potrivit acestui proiect al legii educației, în fiecare județ, Colegiile Naționale vor putea funcționa ca unități pilot de excelență, coordonate din perspectiva promovării excelenței în educație de Centrul Național de Excelență, prin direcțiile județene. În aceste unități-pilot se vor putea desfășura activități suplimentare de învățare cu elevii capabili de performanță. Absolvenții clasei a opta vor putea fi înscriși în clasa a noua fără susținerea Evaluării Naționale sau a Concursului de admitere la Colegiul Național și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premii la etapele naționale ale Olimpiadelor Școlare organizate și finanțate de către Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la un concurs internațional sau la alte competiții internaționale recunoscute de către Ministerul Educației. Procesul de învățământ se va putea derula prin aplicarea unui alt tip de structură a învățământului preuniversitar, alt curriculum, alt tip de evaluare, alt tip de admitere în ciclul secundar superior, alt tip de management și alt sistem de finanțare, altă structură a anului școlar precum și utilizarea unor manuale și resurse școlare inovative”.

Prin prezentul proiect de lege se reglementează și cuantumul minim al burselor școlare, după cum urmează: bursa de excelență olimpică și internațională – 1000 de lei lunar, bursa de excelență olimpică sau națională – 700 de lei lunar, bursa de performanță școlară – 500 de lei lunar, bursa profesională și cea socială – câte 300 de lei lunar.

De asemenea, elevii din învățământul preuniversitar vor beneficia în continuare de gratuitate la serviciile publice de transport local, județean sau interjudețean, rutier, naval, feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a doua, precum și la călătoriile cu metroul, pe tot parcursul anului calendaristic.

Se vor derula programe de reducere a abandonului școlar, prin Planul Strategic integrat de reducere a abandonului școlar, reevaluat în etape, din cinci în cinci ani. Acest plan reprezintă un ansamblu organizat de activități și servicii instituite în scopul reducerii abandonului școlar și a ratei de părăsire a sistemului de învățământ indiferent de nivelul de educație la care se află elevul sau preșcolarul. Începând cu anul școlar 2022 – 2023, la nivelul sistemului național de învățământ se va derula Programul Național Integrat „Masa caldă sănătoasă în școli 2022 – 2027”, pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor care provin din medii dezavantajate. Finanțarea cheltuielilor pentru educație la nivelul sistemului național de învățământ va reprezenta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat. Statul asigură finanțarea de bază pentru antepreșcolarii, preșcolarii, școlarii și elevii din unitățile de învățământ atât cele de stat, cât și cele confesionale, private, acreditate, în baza și în limitele costului standard per antepreșcolar, preșcolar, școlar sau elev ori în baza costului standard per formațiune de studiu, a mai precizat inspectorul școlar general.

În cursul acestei săptămâni, conform celor precizate de Adelina Sîrbu, mai multe cadre didactice, directori de unități de învățământ din municipiu și județ vor participa la o ședință care va avea drept obiectiv exact discuții pe marginea noii legi a educației.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole