12.6 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Consiliul Județean Giurgiu, partener într-un proiect transfrontalier pentru prevenirea dezastrelor și pentru o regiune sigură

În prima zi a lunii august, la Giurgiu a avut loc prima sesiune de instruire privind pregătirea pentru inundații a populației din zona Ruse-Giurgiu, sesiune organizată în cadrul proiectului PARTENERIATE PENTRU PREVENIREA DEZASTRELOR PENTRU O REGIUNE SIGURĂ, ROBG 427. La această primă sesiune au participat reprezentanți ai primăriilor mai multor comune din județul Giurgiu, ai Consiliului Județean Giurgiu, partenerii bulgari, Crucea Roșie – filiala Giurgiu.

Pe parcursul perioadei de implementare, vor avea loc 27 de sesiuni de formare: 20 în Bulgaria și 7 în România. Cele 20 de sesiuni din Bulgaria vor fi realizate de Crucea Roșie Bulgară, iar cele 7 sesiuni din România vor fi realizate de Crucea Roșie Filiala Giurgiu.

Conform proiectului, cursurile de formare vor acoperi patru subiecte importante: Evaluarea riscurilor prin metode EVC, pe baza resurselor locale (Evaluarea Vulnerabilității și a Capacității, a se vedea IFRC); Planul de autoajutorare a familiilor pentru răspunsul la inundații; Acordarea primului ajutor pentru victimele inundațiilor și a leziunilor asociate acestora și Evacuarea oamenilor și a animalelor domestice în timpul inundațiilor.

Totodată, în cadrul proiectului vor fi făcute nu mai puțin de 44 de achiziții de materiale, printre care două cisterne cu apă (capacitate 20 tone) cu pompă, o cameră cu braț telescopic pentru căutare/salvare, două aparate de protecție respiratorie și mască termoviziune integrată, acestea urmând să intre în dotarea centrelor operaționale cu echipamente moderne de comunicare și intervenție în caz de inundații și incendii forestiere.

Camera cu braț telescopic pentru căutare/salvare este un echipament specific de căutare/salvare în locuri inaccesibile pentru oameni. Acest echipament este util în cazul incendiilor forestiere atunci când se creează locuri inaccesibile pentru salvatori din cauza pericolelor de incendiu sau a fumului dens. Camera poate detecta prezența omului sau a animalelor. ISU Giurgiu nu dispune în prezent de astfel de echipamente. Dispozitivul de protecție respiratorie cu termoviziune integrată în mască este un dispozitiv de protecție pentru salvatori cu o mască cu termoviziune integrată. Acest echipament îi ajută pe salvatori să pătrundă în locuri greu accesibile din cauza fumului sau a substanțelor toxice și, în același timp, detectează prezența oamenilor sau a animalelor într-un mediu fără vizibilitate, așa cum este cel al unui incendiu forestier. ISU Giurgiu nu este dotat cu astfel de echipamente în acest moment.

Aceste echipamente vor permite ISU Giurgiu să își dezvolte capacitatea de reacție în caz de inundații și incendii forestiere, ceea ce este în concordanță cu obiectivul specific 2 al proiectului, respectiv „Dezvoltarea capacității de reacție în caz de incendii forestiere, centru operativ de intervenție prin dotarea cu echipamente moderne de intervenție”.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole