16 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Noi detalii cu privire la incendiile de pe cele trei barje cu cărbuni

De ceva timp, pe Dunăre se află în plină manifestare incendii mocnite la trei barje, încărcate cu peste trei mii de tone de cărbuni, staționate undeva, între Giurgiu și Zimnicea.

În acest sens, reprezentanții ISU Giurgiu au transmis, cu puțin timp în urmă, o serie de lămuriri legate de aceste trei transporturi rămase blocate în apele internaționale, în zona km 496. Nu sunt nici pe teritoriu romanesc, nici bulgăresc.

În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la un incendiu izbucnit pe trei barje care transportă cărbuni, pe Dunăre, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Vlașca” al județului Giurgiu este abilitat să vă comunice următoarele date:

În data de 03 iulie a.c. pompierii giurgiuveni au fost solicitați prin apel SNUAU 112 pentru stingerea unui incendiu produs la încărcătura unei barje ce transporta cărbuni, apel efectuat de către personalul de pe împingător.

Ulterior intervenției, barja, alături de alte două ambarcaţiuni similare ce fac parte din acelaşi convoi, și-a continuat deplasarea către destinația finală, Belgrad, însă, din cauza cotelor fluviale scăzute, a rămas să staţioneze până la identificarea unei soluţii de deplasare.

Având în vederea natura încărcăturii, pe fondul temperaturilor ridicate, cărbunele s-a autoaprins, arderea având loc în fază mocnită, fără flacără.

Reprezentanții institutiei noastre au purtat discuții cu reprezentantul firmei transportatoare în ceea ce privește modalitatea de stingere a încărcăturii, respectiv prin inundare, fapt ce ar duce atât la degradarea încărcăturii, cât și la posibilitatea scufundării barjelor ori apariției unei poluări masive pe Dunăre.

Posibilitatea soluționării problemei constă în descărcarea conținutului barjelor, stingerea încărcăturii și transportul celor 3600 de tone de cărbune (1200 tone în fiecare barjă) cu ajutorul a 4 astfel de ambarcațiuni, pentru ușurarea încărcăturii pentru fiecare barjă.

Pentru efectuarea acestei manevre este necesară utilizarea unei macarale plutitoare, iar la acest moment sunt inițiate discuții cu omologii bulgari pentru rezolvarea situației în cel mai scurt timp.

Menționăm faptul că aceasta situație nu pune în pericol membrii echipajului.

În continuare, echipajele noastre derulează misiuni de monitorizare și sunt pregătite să acorde sprijin in orice moment, dacă situația o va impune.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole