16 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Kamala HARRIS, vicepreședinte USA: „Orice atac împotriva unui stat NATO este un atac împotriva statelor din Alianță”

Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă, a declarat, la București, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris.

Kamala Harris: ”Aș vrea să mă adresez direct românilor și să le mulțumesc din partea SUA. România a fost absolut extraordinară și a dat dovadă de generozitate și curaj. O lume întreagă a văzut cum ați primit refugiații in Ucraina.
Angajamentul SUA faţă de Tratatul Nord-Atlantic este de neclintit. Trebuie să fie clar că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor țărilor din cadrul Alianței. Angajamentul nostru este ferm. Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO.
Sunt prezentă în România, azi, pentru a reafirma acest angajament. Puterea alianței noastre este acum mai mare decât oricând și include angajamentul nostru de a apăra principiile noastre și integritatea teritorială. ”

Președintele Klaus Iohannis: ”Vicepreședintele american a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru Articolul 5 al Tratatului de la Washington al NATO. Acesta garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe.
O spun cu foarte mare responsabilitate – NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să îl evităm, dar noi, ca Aliați, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.
Datorită acestor garanții de securitate de nezdruncinat, fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale.”

România susține majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, față de 2% cât este în prezent.

De asemenea, s-a discutat despre oportunitățile strategice în contextul investițiilor americane în România.
De altfel, tot astăzi, prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Ford. Cu această ocazie, au fost prezentate oportunitățile de investiții și dezvoltare viitoare pe care România le poate oferi investitorilor americani.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole