16 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Europarlamentarul giurgiuvean liberal, Dan MOTREANU, provocare pentru concetățenii săi

O provocare inedită a fost lansată, de curând, de către europarlamentarul giurgiuvean liberal Dan Motreanu. Este drept, provocarea a fost lansată pe contul său de socializare, dar cele peste 125 de aprecieri denotă faptul că asemenea inițiative sunt binevenite în rândul populației.

Dar iată, mai jos, provocarea integrală a europarlamentarului Dan Motreanu:

„Până la sfârșitul anului, Comisia Europeană va trimite Parlamentului European și Consiliului o nouă propunere legislativă pentru revizuirea normelor privind informarea consumatorilor, propunere care va include introducerea etichetării nutriționale obligatorii pe partea frontală a ambalajului. Toți cetățenii UE pot contribui la consultarea publică online până pe 07 martie, accesând link-ul: https://ec.europa.eu/…/12749-Etichetarea-produselor…

După publicarea Strategiei „De la fermă la consumator”, am adoptat in Parlamentul European o rezoluție pentru stabilirea unui sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, care să permită consumatorilor să facă ușor alegeri alimentare mai sănătoase și mai echilibrate. În acest sens, avem nevoie de un sistem uniform european de etichetare nutrițională pe partea frontală a ambalajului, instrument recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății.

Există deja mai multe implementări voluntare ale etichetării nutriționale la nivelul statelor membre, cum ar fi Nutrinform (în Italia), Keyhole (în țările nordice) sau Nutri-Score (în Franța).Prin rezoluția Parlamentului European am solicitat Comisiei, împreuna cu majoritatea euro-deputaților, introducerea unei etichetări nutriționale obligatorii și armonizate la nivelul UE, bazate pe dovezi științifice, care să ofere informații transparente și comparabile privind produsul. Totodată, s-a solicitat și includerea de informații privind bunăstarea animalelor și sustenabilitatea pe eticheta tuturor produselor vândute pe piețele UE, inclusiv a celor importate. În plus, am propus Comisiei dezvoltarea unui sistem digital pentru furnizarea de informații voluntare suplimentare pentru produsele alimentare.Implementarea profilurilor nutriționale armonizate va îmbunătăți alimentația, sănătatea publică și va contribui la reducerea și prevenirea bolilor netransmisibile legate de alimentație, precum obezitatea. Creșterea transparenței prin etichetare va ajuta consumatorii să ia decizii de cumpărare în favoarea unui regim alimentar variat și echilibrat, dar și pentru realizarea tranziției către un sistem alimentar mai sustenabil, mai regional și mai sănătos, obiective coerente cu politica mai amplă a UE, a mai scris pe contul său de facebook europarlamentarul Dan Motreanu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole