-0.1 C
Giurgiu
luni,13 ianuarie 2025
spot_img

Este oficial: Schema de sprijin pentru plata energiei electrice, aprobată în Parlamentul României. Deputatul liberal Gabriela Horga, printre susținătorii proiectului de lege!

Întreaga Europă se confruntă cu creșterea prețurilor la energie electrică. În consecință, parlamentarii liberali au luat măsuri pentru asigurarea unei protecții cât mai concrete pentru consumatori, vis a vis  de creșterea exagerată a prețurilor, măsuri propuse și susținute de ministrul energiei Virgil Popescu.

Printre cei care au susținut, încă de la momentul apariției acestei idei în rândul liberalilor, s-a numărat și deputatul liberal giurgiuvean, Gabriela Horga, cea care declara, la scurt timp de la trecerea prin Cameră a proiectului, următoarele:

„Am votat, alături de colegii mei din grupul #PNL, o serie de modificări ale schemei de sprijin pentru plata energiei, destinate să ajute atât populația României cât și sectorul economic național. Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022”.

Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Printre prevederile noii legi, ce urmează a fi promulgate de către președintele Iohannis, se află introducerea  plafonării prețurilor la distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh preț final pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

„Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va fi aplicată, indiferent de consum, pentru spitale, unități de învățământ, creșe, profesii liberal, ONG-uri, furnizori de servicii sociale, unități de cult. Clienților casnici li se va acorda o #compensare unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, la energia electrică. Dacă prețul se duce peste 1 leu/KWh, intervine plafonul. Din acest preț plafonat, se va scădea compensarea acordată, de 0,291 lei/KWh, deci prețul maxim va fi de 0,71 lei/KWh. Totodată, compensarea acordată clienților casnici pentru gaze naturale crește până la maxim 33% din valoarea facturii.

Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fără cereri, fără drumuri în plus, fără birocrație. Sumele compensate vor fi evidențiate clar, cu minus, în factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienții casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maxim 1.500 kWh la energie electrică și echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri”, mai preciza deputatul liberal giurgiuvean.

Tot conform acestui nou act normativ, consumatorii vulnerabili au posibilitatea de a cere amânarea plății facturilor pentru o perioadă de maxim 6 luni, fără a trebui să plătească penalități în această perioadă de amânare.

 Pentru IMM-urile care sunt consumatori finali se aplică scutirea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei.

„În actuala criză a energiei care afectează toată Europa și care a început să se extindă și pe alte continente, măsurile pe care le-am negociat și le-am luat astăzi reprezintă un pachet de măsuri menite să sprijine atât populația, cât și IMM-urile, să treacă peste această perioadă dificilă”, a încheiat parlamentarul liberal giurgiuvean Gabriela Horga.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole