18.1 C
Giurgiu
duminică,19 mai 2024
spot_img

De ce locuitorii din mai multe localități au sincope în alimentarea cu apă potabilă…

Pe site-urile de socializare sunt postate, din ce în ce mai des, și mai mereu pe un ton tendențios, mesaje care vizează calitatea sau cantitatea apei furnizate de Operatorul Regional SC APA SERVICE GIURGIU SA. Mai mult, unii spuneau chiar că locuitorii din orașul Mihăilești ar ajunge să sufere de sete pentru că furnizarea apei ar fi sistată între anumite ore.

De fapt, ce se întâmplă atât la Mihăilești, cât și în alte localități, a explicat directorul general adjunct al APA SERVICE, Violeta Năiță, în cadrul unei recente conferințe de presă:

„La Mihăilești administrăm o rețea de 30 de kilometri de apă și tot atâția de canalizare. Avem acolo 4 foraje de mare adâncime, la 125 de metri, plus alte trei foraje preluate de la Primărie, foraje de mică și medie adâncime – maxim 100 de metri.

La începutul anului, conform verificărilor noastre, nu am constatat lipsa apei în foraj. Vorbim de lunile ianuarie – martie, când capacitatea de exploatare era de 80 mc/h în vârf de consum. Doar că, la verificări ulterioare, nivelurile de amoniu, mangan și fier au fost depășite, ceea ce ne-a făcut, în luna februarie, în urma unei sesizări a DSP, să oprim unul dintre forajele de adâncime. De aici, a rezultat o pierdere de 20 mc/h, și, pe de altă parte, scăderea cantității de apă din pânza freatică pe care o exploatăm, a dus la înnisiparea forajului. În aceste condiții, am fost nevoiți să contactăm o firmă specializată, care să facă denisiparea, lucru care s-a făcut, pe rând, la fiecare dintre cele patru foraje de mare adâncime.

Pe de altă parte, avem nevoie de o extindere a stației de tratare a apei din zonă cu încă o treaptă, ceea ce înseamnă o investiție de peste 100.000 de euro”, spunea Violeta Năiță.

Un alt motiv al reducerii presiunii apei, pe lângă oprirea forajului respectiv, este legat de neînțelegerea, de către cetățeni, că apa furnizată prin sistemul de alimentare este STRICT pentru uz casnic, și nu pentru lucrări de grădinărit (irigat grădină sau solarii).

În aceste condiții, reprezentanții APA SERVICE făceau un apel către cei care folosesc apa în alte scopuri, decât cel destinat prin proiect,

„Vă rugăm să înțelegeți că restricțiile sunt strict din cauze tehnice, legate de consumul mult peste proiectarea inițială”, spuneau reprezentanții operatorului de apă și canal din Giurgiu.

O situație relativ similară este întâmpinată și în comunele Malu, Vedea și Găujani, acolo căutându-se soluții pentru a nu mai suferi locuitorii comunelor respective.

Din fericire, exploatările de adâncime de la Giurgiu nu sunt în pericol. Mai mult, se pare că există soluții de a furniza apă potabilă și pentru localități din zona de sud a județului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole