23.9 C
Giurgiu
sâmbătă,13 iulie 2024
spot_img

Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Voi susține modificarea PNRR pentru a proteja securitatea alimentară!”

Ca membru al Comisiei pentru agricultură, încă de la preluarea mandatului de europarlamentar, liberalul giurgiuvean Dan Motreanu s-a axat pe promovarea unor proiecte menite să sprijine în primul rând producătorul autohton.

Pe de altă parte, odată cu apariția Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acesta a observat faptul că nu există nicio axă menită să sprijine securitatea alimentară. În acest context, în calitate de europarlamentar, Dan Motreanu spunea că va cere Comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să pună în discuție acest subiect în cadrul Comisiei Europene.

Comisia Europeană a propus deja modificarea Regulamentului privind Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), instrumentul-cheie pentru redresarea post-pandemie a UE și finanțarea PNRR-urilor statelor membre, pentru a permite integrarea unor capitole dedicate REPowerEU în aceste planuri. În cadrul acestei modificări, este necesară și posibilitatea integrării securității alimentare. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina generează efecte economice care pot afecta securitatea alimentară. Vorbim de o amenințare nouă, care nu exista la momentul în care a fost elaborat Mecanismul de Redresare și Reziliență, spunea Motreanu.

„Demersul pe care îl pregătesc este în strânsă legătură cu planurile Guvernului României. „În această perioadă, președinția franceză a UE a trimis chestionare fiecăruia dintre statele membre cu privire la capitolul acesta de independență energetică. Noi, în cadrul acelui chestionar, am ridicat problema aceasta a securității alimentare. Încercăm să punem în discuția Comisiei Europene securitatea alimentară și măsurile pe care fiecare stat membru ar trebui să le adopte pentru reziliența sistemelor agricole și pentru tipurile de investiții specifice pe care fiecare țară îl are”, a declarat Marcel Ioan Boloș, ministrul  Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Dacă demersul nostru va avea succes, prin PNRR va putea fi finanțat inclusiv sistemul de irigații, a mai precizat europarlamentarul Dan Motreanu.

„România nu este în situația în care are o astfel de problemă cu privire la securitatea alimentară, țara noastră are un potențial agricol uriaș, care poate fi valorificat dacă asigurăm investițiile în infrastructură specifice, iar irigațiile, din acest punct de vedere, sunt o astfel de investiție. Discutăm și de alte tipuri de investiții specifice, cum ar fi cele legate de procesare, de sprijin acordat fermierilor sub diverse forme, inclusiv de calificarea resurselor umane pe domeniul acesta foarte important pentru România”,  a mai precizat, de asemenea, Marcel Ioan Boloș.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole