Recent, în apropierea orașului Mihăilești au fost raportate două noi cazuri (focare) de pestă porcină africană, în două gospodării. Mai exact, la această dată, în județul Giurgiu, evoluează trei focare de pestă porcină africană în localitățile Găisenca, Popești și Mihăilești.
În județul Giurgiu, la data de 10.11.2021, pe lângă cele 3 focare de PPA la porc domestic, au rămas active 103 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (210 morți și 105 vânați/uciși).
Și totuși, cum se face că toamna, începând cu lunile septembrie – octombrie, încep să reapară cazurile de PPA, boală transmisă, în general, de către porcii mistreți? Cum se face că pe timpul verii focarele sunt aproape inexistente? Și cum de boala ajunge în gospodăriile oamenilor?
O explicație a specialiștilor în agricultură – și nu numai – face referire la faptul că mistreții traversează – sau, de multe ori, se hrănesc – culturile de porumb (în special) din câmp. Proprietarii recoltează acest produs și, astfel, ceea ce va deveni hrană pentru animale – porci, în cazul de față – se transformă în vectorul de extindere a virusului din câmp direct în gospodăria omului.
În sprijinul acestei teorii, iată, mai jos, un filmuleț în care se vede clar cum un mistreț fuge din calea recoltatorilor de porumb, pe unul din câmpurile din județul nostru, film transmis redacției noastre de către cititorii noștri: