Este un început de iarnă grea, și acest lucru a fost semnalat de autoritățile publice locale încă de acum aproape o lună de zile, când au început să scadă temperaturile pe timpul nopții. Pe de altă parte, majorarea în valuri a prețului combustibilului pentru obținerea agentului termic, dar și faptul că tot mai mulți furnizori au cerut plata în avans, au făcut ca situația grea în care se aflau, deja, autoritățile publice locale, să se agraveze. Mai mult, peste toate acestea a venit și valul patru al pandemiei, care a blocat și mai tare bugetele locale. Numai că, așa cum au promis în nenumărate rânduri, liberalii – aflați încă la guvernare, chiar dacă printr-un guvern interimar – au promis că vor face așa fel încât românii să fie cât mai puțin afectați de toate efectele negative ale perioadei prin care trecem.
În acest context, în ședința de guvern de ieri, 11 noiembrie, Guvernul PNL a alocat 310 milioane de lei din bugetul de stat, mai exact din fondul de rezervă, pentru subvenționarea gigacaloriei.
Municipiului Giurgiu i-a fost alocată suma de 3,7 milioane lei pentru sistemul de încălzire centralizată. În luna octombrie primaria Giurgiu a mai primit o altă alocare de 5 milioane lei pentru echilibrarea bugetului, o mare parte din această sumă fiind utilizată deja pentru furnizarea căldurii.
Aceasta alocare s-a făcut pentru administrații locale din toate județele României și doar pentru plata gigacaloriei, nu pentru alte plăți restante sau amenzi și după principii clare și echitabile, spunea, la scurt timp de la oficializarea deciziei, deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga.
Problema furnizării căldurii este esențială pentru români, astfel că, de la 1 noiembrie, pe perioada iernii, Parlamentul a adoptat deja măsurile de ajutor pentru consumatori pentru facturile de curent electric și gaze naturale: plafonarea prețurilor, compensarea facturilor, amânarea la plată, scutirea de la plata tarifelor si accizei pentru persoane juridice, a mai precizat parlamentarul giurgiuvean liberal.