10 C
Giurgiu
luni,22 aprilie 2024
spot_img

Acțiune de igienizare. Șase luni a durat până s-au putut apuca de treabă

De ani de zile, locuința unui giurgiuvean, situată pe Ulicioara Castanului (în imediata apropiere a Bulevardului Mihai Viteazul, ba chiar…„la stradă”) s-a transformat într-o veritabilă bombă ecologică. Pentru o perioadă, autoritățile au reușit, cumva, să intervină pentru igienizarea locului. Zeci de tone de gunoi au fost ridicate, în 2019, de la locuința cetățeanului despre care vecinii spun că, pe lângă pericolul sanitar, este și un real pericol pentru siguranța și viața lor.

Scurtă istorie…

Pe data de 11 iunie 2019, angajați ai Poliției locale, ai Gărzii de Mediu, Direcției pentru Sănătate Publică, ai operatorului de salubritate ROSAL GRUP, și ai instituțiilor din subordinea MAI (Jandarmerie și Poliție) au acționat, încă de la primele ore ale dimineții, la domiciliul unui giurgiuvean care, în decurs de mai mulți ani, a adunat în curte o cantitate impresionantă de deșeuri de toate felurile, transformând zona într-o adevărată bombă ecologică. S-au ridicat, la acea vreme, 7.3 tone de deșeuri, la acțiune participând 10 angajați ai SC Giurgiu Servicii Publice SA, două autocamioane de câte 9 mc fiecare.

În urma unei sesizări, în format electronic, adresată Domnului Primar al Municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu și retransmisă Direcției Poliției Locale Giurgiu, vecinii imobilului cu nr.41, situat în Giurgiu, B-dul. Mihai Viteazul, ni s-a adus în atenție faptul că de ani buni, proprietarul imobilului susmenționat B. C., depozitează în curtea proprie, deșeuri adunate de la pubele de gunoi, aspectul și mirosul degajat fiind greu de suportat dar această curte a devenit un focar de infecție. Poliția Locală a luat măsuri legale împotriva numitului B. C. încă de acum un an, au fost întocmite Note de Constatare prin care acesta a fost somat să igienizeze curtea imobilului dar acesta nu s-a conformat. După îndelungi discuții, am reușit să îl convingem să își dea acordul pentru evacuarea deșeurilor”, declara, la vremea respectivă, directorul adjunct al Direcției Poliției Locale Giurgiu, Mihăiță Penciu.

Un an mai târziu…aceeași situație! La același individ au apărut, din nou, deșeuri ce au creat vecinilor același disconfort. Timp de aproximativ o lună de zile, autoritățile locale au demarat, din nou, procedura pentru ridicarea gunoiului de la numitul B.C.

„De această dată, ne vine în sprijin Legea 275/2020, aprobată în luna noiembrie, care prevede modificarea de măsuri de gospodărire a UAT-urilor. Astfel, se conferă autorității teritorial-administrative – Primarul localității – dreptul de a interveni pe domeniile private pentru salubrizare și pentru igienizare atunci când proprietarul nu permite. Se obține o Ordonanță Președențială prin care se poate interveni. Avem nevoie și de un act administrativ al Consiliului Local, sperând să se intervină curând. Individul respectiv nu ne permite să intrăm pe proprietatea lui, spunând că aceea este munca lui, că el face bani, iar acele deșeuri au o anumită valoare. La vremea respectivă, când am mai intervenit, l-am „păcălit”, și am făcut curățenie”, a mai precizat directorul adjunct al Direcției Poliției Locale Giurgiu.

Și, dacă cineva a spus, odată, că istoria se repetă, mai mult ca sigur avea în vedere ceea ce se va întâmpla în anul 2021, în municipul Giurgiu. După șase luni de zile, în care angajații Direcției Poliției Locale Giurgiu au epuizat absolut toate variantele oferite de legislația în vigoare (somații, amenzi, afișare la domiciliu), conducerea Direcției a solicitat imperativ intervenția Primarului Municipiului.

Am înaintat către Direcția Juridică din cadrul Primăriei Municipiului Giurgiu documentația pentru a sesiza, în numele Primarului, instanțele judecătorești pentru obținerea unei ordonanțe președințiale, care să ne permită accesul pe proprietatea individului. Ne luptăm de ani de zile cu situația de aici, va trebui ca și cei de la Direcția de Asistență Socială să găsească o modalitate de a remedia situația, și aici mă refer la intervenții cum am făcut și noi, pentru ca acest giurgiuvean să fie internat într-un centru specializat, pentru tratament de specialitate. Dar și acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, urmare a unei decizii judecătorești!”, spunea, pentru www.evenimentgr.ro, directorul Direcției Poliției Locale Giurgiu, Mihai Brătan.

Acțiunea de igienizare începută la primele ore ale dimineții de joi, 28 octombrie, și care este preconizat să dureze cel puțin două zile, având în vedere cantitatea imensă de deșeuri ce trebuie transportată de către cei de la ROSAL, a fost sprijinită pentru asigurarea ordinii de către Poliția Locală, la solicitarea executorului judecătoresc. De altfel, în nici două ore, cei care strâng deșeurile depozitate de giurgiuveanul respectiv au umplut un container de cel puțin 10 mc, o altă autobasculantă cu aproximativ aceeași cantitate așteptându-și rândul pentru a fi umplută.

La igienizarea zonei se intervine inclusiv cu un buldoexcavator, dar și cu 11 lucrători ai Giurgiu Servicii Publice Locale care intervin, la propriu, manual pentru adunarea deșeurilor. De altfel, surprizele nu au întârziat să apară. Pe lângă tonele de textile și pet-uri depozitate, cei care lucrează în zonă au avut surpriza ca printre gunoaie să găsească borcane cu murături, lemne, deșeuri metalice, deșeuri electrocasnice, dar și…cadavre de animale, aflate în stare avansată de descompunere, mirosul fiind de nesuportat nici chiar de către cei obișnuiți cu aceste „miasme”.

Despre B.C. se știe, prin vecini, că acesta a fost închis, mai bine de două decenii, prin anii ’80, după ce a ucis cu sânge rece un cetățean turc, pe care, mai apoi, l-a „tranșat” și aruncat în diverse puncte din oraș, capul omului fiind găsit, conform acelorași vecini, chiar în locuința criminalului. De la revenirea din închisoare, comportamentul lui B.C. a suferit modificări, de atunci (adică de aproape 15 ani) terorizându-și vecinii, atât cu mirosurile și disconfortul creat de „averea” lui, dar și cu amenințările la adresa vieții, sănătății și integrității proprietăților lor.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole