Așa cum precizam într-un articol anterior, președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, își exprima speranța încheierii anului 2021 fără datorii la Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, având o serie de promisiuni pentru suma de 10 milioane de lei, care ar fi încheiat așa cum trebuie anul. Numai că, veștile venite în cursul zilei de miercuri, 8 decembrie, nu au fost tocmai bune, suma primită din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Executivului fiind de 6,5 milioane lei. Prin urmare, aceasta acoperă doar o parte dintre cheltuieli. Chiar dacă suma este insuficientă, conducerea CJ Giurgiu este recunoscătoare pentru alocarea bugetară ce asigură viramentele salariilor angajaților DGASPC Giurgiu.
„În consecință, vom vira drepturile salariale aferente lunii noiembrie, nu și a celorlalte datorii înregistrate la DGASPC Giurgiu, Rămân astfel datorii ce se vor răsfrânge, cumva, pe repartizarea sumelor din bugetul instituției pentru anul 2022. De menționat faptul că oamenii vor beneficia de asigurări de sănătate, vechime etc, așa cum au beneficiat și până acum, aceste datorii fiind eșalonate deja și plata lor – a ratelor eșalonate – făcându-se la timp. Plata drepturilor salariale ale angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu vor suferi o întârziere faţă de data de 12 decembrie, fapt pentru care cerem îngăduinţă celor afectaţi de această situaţie”, preciza președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
Dar, așa cum s-a mai afirmat și cu alte ocazii, bugetul alocat Direcției este insuficient, în comparație cu nivelul cheltuielilor cu personalul.
„Situaţia a fost agravată de faptul că în anii anteriori au fost angajate nejustificat peste 200 de persoane, numărul beneficiarilor rămânând neschimbat, în timp ce nici un centru ocupat de beneficiari nu a suportat reabilitare sau reparaţii capitale, parcul auto are peste 15 ani vechime etc.
În plus, urmare a unei hotărâri din 2018 a Consiliului Judeţean, un număr de aproximativ 40 de angajaţi ai DGASPC Giurgiu au câştigat în instanţă drepturi salariale restante de aproximativ 80 miliarde de lei vechi”, mai spunea Dumitru Beianu.
Având în vedere sumele extrem de mari, bugetul permanent insuficient pentru DGASPC, se pare că, în următoarele luni, se ia în calcul o restructurare la nivelul instituției, restructurare ce prevede o reducere cu 90 de posturi.