An de an, data de 25 octombrie marchează Ziua Armatei Române, prilej de aducere aminte de jertfele făcute de militarii români pe front sau în teatrele de luptă, dar și de onor pentru cei care astăzi apără granițele și integritatea României.
În 1944, la această dată, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Ziua a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.
La Giurgiu, evenimentul s-a derulat în incinta Cimitirului Eroilor din Smârda, în prezența autorităților publice locale, a câtorva giurgiuveni curioși dar, în mod special, al câtorva persoane ce beneficiază de sprijin în cadrul Centrului pentru Imigrări Giurgiu.
După slujba de pomenire, oficiată de un sobor de preoți ai Episcopiei Giurgiului, a urmat citirea mesajelor premierului Nicolae Ciucă precum și al Statului Major.
Momentul festiv a continuat cu depunerea de coroane de flori din partea Primăriei, Consiliului Județean, Prefecturii, Centrului Militar, Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Ministerului de Interne, Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu, al unei delegații a Ofițerilor și Sergenților în Retragere din Ruse (Bulgaria), precum și a organizațiilor județene ale Partidului Național Liberal și Partidului Mișcarea Populară.
Festivitățile s-au încheiat, cum altfel, decât cu defilarea Gărzii de Onoare și a Plutoanelor participante la eveniment.