16 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Ziua lucrătorilor din sistemul penitenciar românesc sărbătorită de Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu” Giurgiu

Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte, anual, la data de 29 iunie, Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România. Este data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului, care se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii Ortodoxe, fiindcă au fost „căpetenii apostolilor” şi „lumii învăţători”.

„Biblioteca Vie” este un proiect care a apărut în anul 2000 în Danemarca și are rolul de a schimba percepția oamenilor asupra unor stereotipuri și prejudecăți și funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută, întreabă şi descoperă capitole de viaţă ale oamenilor-cărţi.

Cărțile vii pot fi oameni care s-au confruntat cu o situație de discriminare sau există o serie de stereotipuri și prejudecăți la nivelul societății asupra lor, dar pot fi și persoane care au o anumită meserie și prin poveste promovează diversitatea umană.

La Giurgiu încă din anul 2018, în parteneriat cu Penitenciarul Giurgiu, la prima ediție a Târgului de carte inițiat de Biblioteca Județeană, publicul prezent a citit primele cărți-om. Adică au „împrumutat” un om și i-au citit/aflat povestea, având astfel oportunitatea de a afla informaţii despre experienţe de viaţă ale acestuia.

Astăzi, scopul acestei manifestări a vizat combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie şi persoanele aflate în detenţie, precum şi stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, prin implicarea persoanelor din penitenciar în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii, în spaţii neconvenţionale.

Activitatea, care se înscrie în cadrul proiectului „Biblioteca Vie”, s-a desfășurat în parteneriat cu Penitenciarul Giurgiu și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al I. Cuza” – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu. Penitenciarul Giurgiu a fost reprezentat de Comisar Gheorghișor Alina, Director Adjunct Educație și Asistență Psihosocială, Comisar șef Albu Mihaela, Șef Serviciu Educație, Comisar șef Mogîldea Ionuț, Șef Serviciu Asistență Psihosocială și Comisar Olăroiu Adrian, Șef Serviciu Siguranța Deținerii, iar Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al I. Cuza” – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu a fost reprezentată de Col.(r) Drăguț Iulian Adrian, președinte. La activitate a participat și scriitorul giurgiuvean Tudor Rădan, voluntar al bibliotecii. Evenimentul a fost moderat de Daniela Bardan, managerul Bibliotecii Județene „I. A. Bassarabescu”.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole