17.8 C
Giurgiu
duminică,19 mai 2024
spot_img

ZIUA AGRICULTURII GIURGIUVENE 2022 – un real succes, atât pentru producători, cât și pentru cumpărători (GALERIE FOTO)

Cu prețuri aproape la jumătate față de cele practicate în mod frecvent de către comercianții din Piața Centrală sau din magazinele și supermarketurile giurgiuvene, cu produse proaspete și îmbietoare, astfel au fost întâmpinați giurgiuvenii care, la primele ore ale dimineții de sâmbătă, 24 septembrie, au luat cu asalt „pietonala” Mircea cel Bătrân din centrul orașului.

Peste 50 de producători (legume, fructe, sucuri naturale, brutărie, miere sau must) și-au expus marfa încă de la ora 9, când primii doritori de produse proaspete au ajuns în zona în care, pentru câteva ore, s-a derulat, în organizarea Primăriei Giurgiu, împreună cu Direcția pentru Agricultură a Județului Giurgiu, ZIUA AGRICULTURII GIURGIUVENE 2022.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către subprefectul Mirel Brăgaru, președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, administratorul public al municipiului, Ionel Muscalu, directorul Direcției pentru Agricultură Județean Giurgiu, Petra Ochișor, și „gazda”, preotul paroh al Bisericii Buna Vestire (Grecească) în fața căreia s-a derulat evenimentul, părintele Georgian Bogdan.

Mulțumesc în primul rând pentru invitație. Aș vrea să mulțumesc organizatorilor, Primăriei Municipiului și Direcției pentru Agricultură a Județului Giurgiu pentru efortul depus în organizarea acestei manifestații. Totodată aș vrea să mulțumesc participanților care s-au mobilizat, prima ediție fiind organizată în 2012, cu doar doi ani în care nu s-a organizat, deci putem spune că este o manifestație de tradiție în județul Giurgiu. Ce mi-aș dori eu? Pe această zonă, acest tip de piață mobilă să fie organizată în fiecare săptămână, în fiecare week end, astfel încât producătorii locali și giurgiuvenii să aibă un loc de unde pot cumpăra produse bio. Încurajăm astfel producătorii, și satisfacem dorințele giurgiuvenilor – subprefectul județului, Mirel Brăgaru

Felicitări organizatorilor. Este un eveniment așteptat, pentru specialiști și pentru simpli consumatori, și vreau să exprim întreaga mea apreciere pentru toți cei care lucrează în acest domeniu. Agricultura a devenit  un domeniu foarte complex. Am depășit de mult lucrările simple la care credeam că ne pricepem cu toții. E dimpotrivă foarte greu, mediul concurențial pe care îl accede evoluția noastră în Uniunea Europeană. Știm cu toții că avem foarte multe avantaje prin programele care se străduiesc să susțină agricultorii, dar și dezavantaje create de producători și produse din alte țări, unde beneficiază de un sistem de susținere mai ferm. Mi-aș dori foarte mult ca într-un viitor cât se poate de apropiat agricultorii să fie mulțumiți de sprijinul pe care li-l oferă statul. Nu e deloc simplu și nu e o declarație simbolică. E nevoie de așa ceva, măcar în compensație dacă vreți. Foarte mulți consumatori au înțeles care este relația dintre consumator și micul producător. Aici este secretul, și o soluție ce trebuie aplicată în anii următori. Astăzi, Consiliul Județean este alături de dvs, cei care trudiți în agricultură, și vă asigur de toată considerația mea și a tuturor giurgiuvenilor. În fiecare an plec cu portbagajul plin de la acest eveniment, aceasta fiind modalitatea mea de a mulțumi celor care muncesc pentru a ne oferi produse de calitate – președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu

Și anul acesta, organizăm Ziua Agriculturii. Este o zi în care încercăm aici, la Giurgiu, să ne arătăm respectul pentru truditorii pământului, pentru oamenii care muncesc cu adevărat, pentru cei care aduc roadele acum, toate, fie în hambare, fie în piețe sau în cămările noastre. Este o zi pe care ne-am dori să o putem permanentiza, pentru că am văzut giurgiuveni care se bucură de întâlnirea cu produsele proaspete, curate, românești. În contextul nesiguranței de la granițe, agricultura devine o stare de fapt, de siguranță națională, o chestiune în care statul trebuie să sprijine mai mult producătorul, dar relația trebuie să fie din partea noastră, ca și consumatori. Din păcate, noi ne-am obișnuit să mergem să cumpărăm din magazine, unde produsele sunt frumoase, sunt sticloase, arătoase, bibelouri, dar nu sunt de mâncat. Urez sănătate și putere de muncă celor care trudesc pe ogoarele acestea, le urez să ne vedem cu bine la anul, și poate, dacă vom reuși, în colaborare cu DAJ – o felicit pe doamna director care se implică inclusiv fizic și foarte hotărât – să continuăm – administratorul public al municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu

Mulțumesc pentru faptul că ați răspuns solicitării noastre de a marca acest eveniment, ZIUA AGRICULTURII GIURGIUVENE, pentru noi toți reprezintă un motiv de sărbătoare, de a ne prezenta produsele, de a promova consumul de produse agro-alimentare românești, de a consuma de la cei care produc și care sunt giurgiuveni. Este de apreciat faptul că, la respectul pe care l-am primit din partea dumneavoastră, și noi ne-am străduit să fim, în aceeași măsură, cu respect. Este adevărat că Primăria Giurgiu, în colaborare cu acel Comitet de Coordonare al Administrației Agricole Județene Giurgiu, a depus un efort pentru a marca în mod deosebit și acest eveniment deosebit din data de 24 septembrie. Ne dorim în continuare să fim alături de dvs, să vă sprijinim pentru a promova și consuma produse agro alimentare românești și giurgiuveni – directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor

Este o zi în care se cuvine să îi mulțumim lui Dumnezeu, pentru toate câte ne-a dat, și mai ales să îi mulțumim pentru câte o să ne mai dea. Am cercetat și am văzut că sărbătoarea aceasta a toamnei era încă cunoscută la greci și latini, dar fusese preluată de la daci. Așadar vă felicit că duceți această tradiție mai departe. Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că și ieri ne-a arătat un semn de bunăstare prin ploaia pe care ne-a dat-o. Și să ne rugăm în continuare lui Dumnezeu prin participare atât la lucrarea sa directă, cât și la această lucrare pe care organizatorii o fac, împreună să facem cât mai multe lucruri bune. Să vă dea Dumnezeu sănătate tuturor, și organizatorilor, și celor care au trudit – preotul paroh al Bisericii Buna Vestire (Grecească), Georgian Bogdan.

De precizat faptul că, deși a fost invitată oficial, și toată lumea aștepta ca prefectul județului, Florentina Stănculescu, să onoreze evenimentul de sâmbătă, 24 septembrie, aceasta a preferat să stea ascunsă într-un colț, și să își petreacă timpul în compania celor doi deputați PSD, Marian Mina și Elena Dinu. Mai mult, zvonurile spun că aceasta ar fi refuzat, inițial, buchetul de flori pe care organizatorii l-au pregătit pentru ea, acceptând, într-un final, să ia florile oferite de un copil, undeva, în fața unui stand din cadrul târgului.

Atmosfera de bună-dispoziție a fost întreținută, de la început până la sfârșit, de copiii de la MILLENIUM ART (dansuri), grupul ȘOAPTELE ÎNGERILOR (Vărăști, conduși de prof. Constantin Cosmin), artiști ai Centrului Cultural Local „Ion Vinea.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole