12.6 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Subvenția acordată de Primărie pentru energia termică livrată de CET – aproape două treimi din valoarea de producție

Majorările de prețuri de pe piața energiei au pus în dificultate multe primării din țară, printre care și administrația locală din Giurgiu. Pentru ca facturile consumatorilor din sistemul centralizat să nu fie și ele foarte mari, la nivelul municipiului Giurgiu, subvenția acordată în acest an de către administrația locală pentru acoperirea diferenței de preț pentru energia termică livrată populației, este de aproximativ cinci ori mai mare față de cea plătită în anul 2020.

În această iarnă, prețul local de facturare pentru cetățeni, aprobat de consilierii locali în ședința extraordinară de astăzi, este de 350 lei/Gcal, iar prețul local pentru energia termică produsă, transportată și distribuită pentru municipiul Giurgiu este de 1050,08 lei/gcal. Efectiv, municipalitatea din Giurgiu va acoperi plata unei subvenții de peste 700 lei/gcal, adică aproape două treimi din valoarea de producție, transport și distribuție.

De altfel, reprezentanții Primăriei au pus la dispoziția celor interesați cele două proiecte de hotărâre ce vor fi luate în discuție în curând, ce vizează exact valoarea subvenției. De altfel, aceste documente pot fi vizualizate mai jos.

Totodată, merită amintit efortul autorităților publice locale de a veni în sprijinul populației, dar și a Spitalului Județean, unde, de la începutul acestei săptămâni, se furnizează agent termic, odată cu transferarea sumei necesare plății în avans a gazului va fi transferată către furnizori.

Important de menționat este că au fost depuse eforturi administrative considerabile de găsire a unor soluții viabile pentru distribuirea agentului termic, deoarece evoluția fără precendent a pieței a condus, nu doar la o majorare semnificativă a prețului, dar și la o lipsă totală a ofertei de gaze pe piață.

Subvenția plătită de administrația locală pentru asigurarea agentului termic în perioada 15 octombrie 2020 – 15 aprilie 2022 atenuează impactul major pe care l-ar fi putut resimți cetățenii la plata facturilor, în urma majorării chiar și cu 80% a prețului gazului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole