Conform celei mai recente informări a Administrației Naționale de Meteorologie, județul Giurgiu (ca, de altfel, aproape trei sferturi din țară) se află sub influența unei secete pedologice moderate sau chiar puternice. În situația de secetă pedologică puternică se află aproape un sfert din terenurile cultivate din județ, mai exact zona de vest și de nord a județului.
Din informațiile obținute de evenimentgr.ro, circa un sfert dintre unitățile administrativ teritoriale au înștiințat, deja, autoritățile cu privire la situația dezastruoasă în care se află culturile fermierilor din zonă. Conform legii, aceștia pot fi despăgubiți de statul român, chiar dacă aceste culturi nu au fost asigurate, în baza unui raport întocmit de o comisie de evaluare constituită prin ordinul de prefect.
„La data de 25 August 2021, in cultura de porumb neirigat, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se încadrează în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei și Transilvaniei, local centrul și estul Dobrogei, izolat în nordul și vestul Crișanei, estul Olteniei.

Conținutul de apă din sol prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), în Banat și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Crișana, Oltenia și Dobrogea, local în sudul, sud-vestul, centrul, izolat sud-estul Munteniei, centrul Transilvaniei, sudul Moldovei”, se arată în informarea transmisă de ANM.
De menționat este faptul că termenul limită până la care se pot depune cereri pentru evaluare, precum și întocmirea proceselor verbale de constatare ale comisiei, este 31 august, pentru culturile care nu au fost recoltate. În caz contrar, fermierul pierde dreptul de a fi despăgubit de stat.
Conform unor declarații ale fermierilor din zonele afectate, aceștia spuneau că nu este sigur că vor primi banii pentru pagubele suferite, dar că aceste procese verbale, întocmite de comisia amintită, le pot fi utile la scutiri de impozit pe profit.