17.8 C
Giurgiu
duminică,19 mai 2024
spot_img

Scrisoare comună a premierilor din cinci țări europene, adresată Comisiei Europene

Premierii din cinci țări europene (România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria) au semnat luni, 3 aprilie, o scrisoare comună adresată Comisiei Europene. Prin intermediul acestui document, cei cinci premieri cer autorității europene un set de măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de afluxul de grâne la prețuri scăzute din Ucraina.

Concret, documentul adresat Ursulei von der Leyen conține o serie de solicitări, precum:

« Suplimentarea fondurilor UE distribuite fermierilor drept compensații și posibilitatea folosirii acestor fonduri pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.

« Sprijin financiar UE pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare. Cerealele ucrainene vor putea fi trimise mai rapid către țările importatoare, printr-o rețea de transport bine pusă la punct.

« Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial, să găsească o soluție care să permită achiziționarea grânelor ucrainene, pentru a nu rămâne în UE.

« Urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

« Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire.

Despre acest demers, europarlamentarul liberal Dan Motreanu afirma, la scurt timp după ce documentul a fost făcut public:

Este o luptă pentru sprijinirea fermierilor români, în care m-am implicat de la început. Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecinate. Am convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE, ceea ce se întâmplă rar. Am făcut tot ceea ce a depins de noi, dar furnizarea dovezilor referitoare la pierderi a depins de Ministerul Agriculturii.

Reamintim faptul că despăgubirile propuse de către Comisia Europeană pentru Polonia, România și Bulgaria au fost în valoare de 56,3 milioane euro, iar suma care revine țării noastre a fost stabilită la 10,05 milioane de euro. La Consiliului European din 23-24 martie, președintele Klaus Iohannis a solicitat majorarea sumei destinate fermierilor români. Comisia Europeană pregătește al doilea pachet de ajutor pentru fermierii afectați de afluxul de grâne la prețuri scăzute din Ucraina. Acesta va fi în valoare de 75 de milioane de euro, potrivit informațiilor venite de la reprezentanți ai Comisiei Europene.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole