-0.8 C
Giurgiu
vineri,17 ianuarie 2025
spot_img

Să mai învățăm să (și) citim! Ziua Lecturii Naționale, sărbătorită de doamnele din OFL Giurgiu la Cosoba (GALERIE FOTO)

MOTTO: „Există foarte puține moduri de a expansiona lumea copilului tău. Dragostea pentru cărți e cea mai bună.“ (Jacqueline Kennedy)

Anual, data de 15 februarie este consacrată ca fiind Ziua Lecturii Naționale, zi care se sărbătorește din anul 2022.

La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie a aceluiaşi an de deputatul liberal Sebastian Burduja, şi semnată de 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua naţională a lecturii pe 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021, potrivit site-ului www.cdep.ro. În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedinte ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii, menţionează www.presidency.ro.

În expunerea de motive, iniţiatorul legii a subliniat situaţia din România şi motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate (…) cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile”, se arată în actul normativ.

Legea prevede ca muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.

„În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii”, mai prevede legea.

La nivelul județului Giurgiu, Ziua Lecturii Naționale a fost celebrată, anul acesta, de Organizația Femeilor Liberale Giurgiu.

Conform unei informări postate de președinta filialei județene, Elisabeta Mihalcea, Organizația Femeilor Liberale – Municipiul Giurgiu a organizat un atelier pentru 15 elevi giurgiuveni din medii defavorizate, atelier posibil grație implicării parlamentarilor PNL Giurgiu, Toma Petcu (senator) și Alexandru Andrei (deputat).

„Am dat curs invitației doamnei director Mirela Jurubiță, alături de consilierii locali liberali, oferind cărți și jocuri educative celor 153 de elevi din ciclul primar al școlii din Cosoba. Aceștia au celebrat, prin dans și scenete de teatru, această importantă zi. Alături mi-au fost directoarele Luminița Boghean, Nicoleta Ciobănică, domnul consilier județean Nicolae Enache și colega mea, prim-vicepreședintele OFL Florentina Gruianu”, declara președintele OFL – Județ Giurgiu, Elisabeta Mihalcea. Organizația Femeilor Liberale Giurgiu a oferit, cu această ocazie, în total, peste 270 de pachete formate din cărți și jocuri educative

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole