18.1 C
Giurgiu
sâmbătă,13 aprilie 2024
spot_img

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, tot mai aproape de a deveni realitate

Marți, 18 iulie, în sala de conferințe a Hotelului Sud din municipiu, și în prezența președintelui Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, precum și a unui număr de 19 reprezentanți ai UAT-urilor implicate, a avut loc prezentarea studiului de fezabilitate pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Giurgiu, în perioada 2014 – 2020.

Gazdă a fost președintele ADI „Sănătate asigurată prin apă curată”, Cristian Gratianu, care, pe lângă datele tehnice, a oferit și o serie de lămuriri primarilor care au avut, la finalul prezentării, întrebări punctuale ce îi interesează pe locuitorii comunelor.

Prin acest proiect, a cărui valoare depășește 283 de milioane de euro, se propune continuarea conformării sectorului de apă-apă uzată în cadrul Programului Infrastructură Mare 2014 – 2020, al cărui obiectiv este creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației.

În cadrul proiectului sunt incluse investiții pentru sistemele de apă și apă uzată care fac sau vor face parte din aria de operare a Apa Service, din 21 de UAT-uri, în localitățile: Municipiul Giurgiu, cele două orașe (Mihăilești și Bolintin Vale), comunele Daia, Mihai Bravu, Călugăreni, Singureni, Adunații Copăceni, Colibași, Gostinari, Vărăști, Isvoarele, Hotarele, Valea Dragului, Izvoarele, Vânătorii Mici, Crevedia Mare, Ogrezeni, Săbăreni, Cosoba, Mârșa, care totalizează peste 50% din populația județului Giurgiu.

Lucrările de investiții în domeniul apei potabile vizează asigurarea furnizării către locuitorii din localitățile menționate a apei potabile la calitatea impusă de legislația în vigoare. În domeniul apei uzate, investițiile propuse în proiect vizează, pe de o parte, creșterea gradului de acoperire cu servicii de colectare a apei uzate. Clusterele (aglomerările) propuse în zona proiectului sunt: Giurgiu, Izvoarele, Gostinari, Hotarele, Ogrezeni, Adunații Copăceni, Cosoba și Mârșa.

Valoarea totală a proiectului (estimativă) este de 283.588.695,73 fără TVA, iar lucrările de bază constă în:

A. Alimentare cu apă:

 1. extindere două captări de apă din sursă subterană
 2. extinderea a 140 km de conducte de aducțiune a apei
 3. construirea a 7 stații de clorinare a apei
 4. reabilitarea/extinderea a 2 stații de tratare a apei
 5. realizare 1 stație de tratare a apei nouă
 6. realizarea a 2 rezervoare de înmagazinare a apei
 7. realizarea/reabilitarea a 17 rezervoare de înmagazinare a apei
 8. reabilitarea/construirea a 14 stații de pompare a apei
 9. extinderea rețelelor de distribuție a apei pe 132 km

B. Apa uzată:

 1. extinderea rețelelor de canalizare pe 296 km
 2. construirea/reabilitarea a 172 de stații de pompare a apei uzate și circa 98 km de conducte de refulare a apei uzate pompate de stații
 3. realizarea a 6 stații de epurare.

Conform proiectului, celor menționate mai sus li se adaugă un sistem central SCADA – pentru monitorizarea parametrilor de funcționare a instalațiilor de apă și apă uzată la nivelul Operatorului Regional, achiziția de utilaje și echipamente pentru operarea și întreținerea sistemelor de apă și apă uzată, instalații fotovoltaice care să furnizeze energie electrică pentru alimentarea obiectivelor existente din cadrul APA SERVICE SA în următoarele locații: GA SP Nord, GA SP Sud, SEAU Giurgiu, GA Mihăilești, SEAU Mihăilești, SEAU Bolintin Vale.

Beneficiar principal al proiectului elaborat de EPTISA este operatorul regional de apă și canalizare din Giurgiu, SC APA SERVICE SA.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole