18.1 C
Giurgiu
sâmbătă,13 aprilie 2024
spot_img

Printre bâlbe și „hăhăieli”, directorul DSP Giurgiu caută explicații pentru numărul mic de pastile de iod distribuite

Așa cum relatau, cu ceva timp în urmă, în cadrul emisiunii „Statul la stat”, cei de la DIGI 24, distribuirea pastilelor de iod către populație a eșuat lamentabil. De la debutul programului, cu aproape un an în urmă, doar trei procente din cele 30 de milioane de comprimate produse au ajuns la români, în condițiile în care se aduce, tot mai des, în discuție, posibilitatea unor incidente nucleare în Ucraina.

Abordat de cei de la DIGI 24, ministrul Alexandru Rafila ridică din umeri și spune că nu își explică acest eșec deși tocmai el a inițiat campania.

Printre județele în care numărul pastilelor livrate către populație este de puțin peste 1% (!!!) se numără și județul nostru, unde niciun oficial de la nivel înalt al Direcției de Sănătate Publică nu își asumă dezatrul.

Pentru a vedea cum funcționează, sau mai degrabă nu funcționează lucrurile, reporterii DIGI 24 au descins în județul nostru, județ care, potrivit informațiilor furnizate de ministerul sănătății, este pe locul 5 în topul județelor care au distribuit cele mai puține pastile de iod.

În depozitele Direcției de Sănătate Publică Giurgiu au ajuns anul trecut 354.627 de comprimate. Dintre acestea au fost livrate populației… atenție: 5.728, adică doar 1,6 la sută din toată cantitatea. Pentru a afla de ce, reporterii postului TV au abordat-o pe șefa DSP, Magdalena Mărcuț.

Iată, mai jos, discuția incredibilă dintre aceasta și reporterul DIGI 24.  

Reporter: Care este cauza din punctul dumneavoastră de vedere, de ce atât de puțin?

Magdalena Mărcuț, director DSP Giurgiu: În ultima perioadă nici nu s-a mai făcut o publicitate în sensul acesta dar nu s-a făcut această publicitate nici… scuze… puteți să…

Reporter: Vă rog.

Magdalena Mărcuț: Nu s-a făcut o mare publicitate pentru aceste comprimate, deoarece nu se poate, nu… am trac cred, scuze… Vreau să zic că nu se vrea ca populația să fie cumva… nu găsesc cuvântul, să fie…

Reporter: Ziceți cu alte cuvinte, poate îmi dau seama și vă ajut eu.

Magdalena Mărcuț: Da. Dar mă deranjează camera asta, chiar pe bune, nu puteți să o opriți puțin?

Camera nu a fost oprită de cei de la DIGI 24, însă reporterul a încercat să o ajute (aproape fără succes) pe directoarea DSP, să își pună ordine în gânduri…

Reporter: Haideți să încerc să vă ajut eu, ce vreți să spuneți, de fapt că…

Magdalena Mărcuț, director DSP Giurgiu: Că nu dorim să se impacienteze populația în sensul ăsta și nici nu voiam să…

Reporter: A, să alarmați lumea…

Magdalena Mărcuț: Să alarmez, da, că nu îmi venea cuvântul.

Reporter: A, ok, să nu se creeze panică, asta vreți.

Magdalena Mărcuț: Da, da, da… Bun.

Anul trecut, în urma refuzului medicilor de familie de a distribui, ei, pastilele de iod, direct pacienților, Ministerul Sănătății a stabilit că vor fi livrate prin intermediul farmaciilor, dar cu rețetă de la medic. Măsura s-a dovedit un eșec total. Din cele 30 de milioane de pastile produse, au fost distribuite doar 907 mii. Restul zac prin depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică fără să le vrea nimeni.

În toate județele, comprimatele sunt distribuite doar în anumite farmacii, situate cu precădere în orașe. Așa că, mulți dintre români, mai ales cei din zona rurală, s-au găsit în imposibilitatea fizică de a le procura, având de parcurs chiar și zeci de kilometri până la prima farmacie. În aceste condiții, evident că oamenii s-au lăsat păgubași, mai spun cei de la DIGI 24.

La nivelul județului Giurgiu, doar 16 farmacii (din care 15 în municipiu și una în Mihăilești) au autorizare de distribuire a comprimatelor cu iod. În Bolintin Vale, nu există nicio farmacie care să distribuie iod. Doritorii trebuie să se deplaseze fie la Mihăilești, fie în Capitală.

De ce s-a ajuns aici?

Specialiștii în comunicare, citați de DIGI 24, spun că toată campania de informare desfășurată de minister a fost un talmeș-balmeș, fără să aibă un obiectiv clar sau un public țintă. De aici și lipsa de interes a românilor care nu au înțeles de unde și pentru ce să își procure pastilele de iod.

Pastilele de iod vor mai fi ținute în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică până la finalul acestui an, după care vor fi trimise înapoi la București. Ce se va întâmpla cu ele nu se știe, cert este că perioada de valabilitate expiră la începutul anului 2025. Astfel că se aruncă pe apa sâmbetei șase milioane de euro, cât a costat „afacerea” aceasta.


Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole