22 C
Giurgiu
miercuri,12 iunie 2024
spot_img

Primele roșii din recolta culturilor în spații protejate din județ ajung deja pe tarabele din piețe (GALERIE FOTO)

Odată cu apariția HG148/2022 privind ajutorul acordat cultivatorilor de tomate în spații protejate, la nivelul județului Giurgiu au fost înscriși în Registrul de Evidență Unic pentru acest program 1580 de potențiali beneficiari.

Până în prezent, primele două etape (de verificare administrativă și de verificarea înființării plantației de tomate în spațiu protejat) au fost deja derulate. Astăzi, 2 mai 2022, s-a efectuat prima verificare privind evaluarea producției înainte de recoltare, conform art. 12 al 1 din HG 148/2022.

Doi beneficiari din localitatea Colibași au făcut procedura de înștiințare cu notificare că încep astăzi recoltarea, iar echipa desemnată prin decizia directorului executiv al DAJ a fost prezentă la fața locului, pentru evaluare. Această operațiune s-a făcut conform procedurii transmise de Ministerul Agriculturii, Direcția de Inspecții, Verificare și Control, împreună cu toate precizările din actul normativ amintit anterior.

Ca urmare a evaluării producției, comisia DAJ Giurgiu a constatat faptul că se pot obține cantitățile minime prevăzute în HG 148 pentru a obține sprijinul acordat și prevăzut de lege.

„Suntem bucuroși că avem deja până în 10 iunie – termenul prevăzut de lege – începutul acestei evaluări, și sperăm ca și celelalte evaluări să dea aceleași rezultate. Astfel că sperăm la găsirea pe tarabele din piețe de roșii gustoase, din culturile giurgiuvenilor, și, pe măsura eforturilor să aibă și cultivatorii un avantaj și un profit pentru reinvestirea în culturile viitoare”, preciza directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor.

Din cei 1580 de potențiali beneficiari, cei mai mulți sunt în localitatea Colibași – 812, dar și în localitățile Vărăști – 301, Comana – 120, Gostinari – 112 și Valea Dragului – 110. De asemenea, izolat, câte 20, 30 de beneficiari mai există și în localitățile limitrofe acestui bazin. E adevărat că și în jurul municipiului avem localitățile Daia, Slobozia, Remuș, Malu, Vedea, chiar și Găujani, Izvoarele sau Putineiu, unde sunt, de asemenea, beneficiari, însă într-un număr mai mic.

Față de anul 2021, vorbim despre o creștere a interesului pentru a obține culturi de tomate în spații protejate, numărul cererilor fiind cu peste 500 mai mare. Îmbucurător este faptul că tot mai mulți tineri își manifestă dorința de a practica acest tip de legumicultură, de cele mai multe ori culturile lor transformându-se în adevărate afaceri, prin investițiile în modernizarea solariilor și a sistemelor de încălzire, atât de necesare în contextul schimbărilor climatice la care asistăm.

„Față de anul trecut, când au fost 1012 beneficiari, anul acesta avem 1580 de beneficiari înscriși este un lucru bun, mai cu seamă că și condițiile prevăzute în actele normative (148/2022 și 256/2022) sunt mai clare, și au apărut, totodată, și o serie de îmbunătățiri care să le permită să aibă această activitate desfășurată și să poată beneficia de un ajutor financiar destul de consistent.

În ceea ce privește categoria de vârstă a beneficiarilor acestui sprijin, se poate vorbi despre toate cele trei categorii: tineri, de vârstă mijlocie și vârstnici. Este adevărat că aproximativ 30% sunt tineri, care manifestă un interes clar pentru cultivarea legumelor în spații protejate, mai ales că la unii se poate vorbi și despre o „moștenire” din familie, ei dezvoltând chiar afaceri, în special prin modernizarea solariilor și a sistemelor de încălzire, crescând astfel potențialul de producție”, a mai precizat Petra Ochișor.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole