12.6 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Mucenici pentru toată lumea! 2000 de porții de mucenici, împărțite astăzi giurgiuvenilor

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii. În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc. Este practic Anul Nou de primăvară, un ritual din calendarul popular românesc care are loc la echinocțiul de primăvară, însă fiind o reminiscență antică (ba chiar neolitică, cf. Ghinoiu), sărbătorirea sa a rămas stabilită în popor înainte de schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian.

În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfințimucenici sau brădoși. În mod tradițional, în timp ce femeile fac 40 de mucenici de sărbătoare, bărbații beau 40 de pahare de vin. Obiceiul beției rituale este mai ușor de înțeles în cheia că, în trecut, practic românii obișnuiți sărbătoreau Anul Nou; vinul băut în ziua respectivă transformându-se de-a lungul anului în sânge și putere de muncă.

La Giurgiu, 2000 de porții de mucenici au fost împărțite de reprezentanții Alianței pentru Unitatea Rromilor (AURr) din România, alături de sponsorul evenimentului, magazinul Luci și Iuli. Marian Totilă (liderul AURr Giurgiu) și Lucian Dumitru, administrator al LUCI ȘI IULI, artizanii evenimentului, declarau:

Porțiile au fost împărțite giurgiuvenilor care au trecut prin fața sediului AURr, începând cu orele prânzului…Alături de porțiile de mucenici, au fost împărțite și pahare de vin fiert, ce e drept, nu 44, cum spune legenda, ci câte unul pentru fiecare trecător…

N.R. Mulțumiri pentru imaginile video echipei ALITV.RO

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole