22.6 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Liberalismul modern românesc, la 32 de ani. Dan MOTREANU, președintele filialei Giurgiu a PNL: „La mulți ani, PNL, și tot „Prin noi înșine!”

Înființat la 24 mai 1875, la iniţiativa mai multor lideri liberali printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru G. Golescu, George Vernescu, Partidul Național Liberal este cea mai veche formațiune politică din țară. Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali.

De numele Partidului Național Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României: instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea independenței de stat (1877), ridicarea României la rang de regat (1881), Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1918), adoptarea Constituției din 1923 și relansarea economică după criza din 1929–1933. Liberalii au acţionat potrivit principiului „Prin noi înşine!” care este şi în prezent deviza partidului nostru.

În 1947, PNL şi-a întrerupt activitatea ca urmare a desfiinţării pluralismului politic de către regimul comunist. Partidul nostru s-a reînfiinţat la 15 ianuarie 1990.

Printre cei care au repus bazele formațiunii liberale s-au numărat: Dan Amedeo Lăzărescu, Nicolae Enescu, I.V. Săndulescu, precum și Radu Câmpeanu (foto), primul președinte postcomunist al PNL.

În primele zile ale anului 1990, PNL s-a reînregistrat ca partid politic și a început o nouă etapă din existența sa politică.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole