La sfârșit de an, fiecare ne facem calcule, tragem linie și vedem ce a fost bun și ce nu în anul care se încheie. Același lucru îl face și președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, acesta fiind de acord să ne răspundă, în exclusivitate, unor întrebări, fără însă a discuta despre un raport de activitate al lui 2021.
Evenimentgr.ro: Domnule Președinte, cum a arătat anul 2021, și, mai ales, cum se încheie acesta pentru instituția pe care o conduceți?
Dumitru Beianu: Anul 2021 se încheie cu emoții, pentru că așteptăm ultima rectificare bugetară a anului, nu că ar fi fost prea multe până acum, pentru a primi bani pentru plata salariilor pe ultima lună pentru DGASPC Giurgiu.
Acolo sunt problemele cele mai mari, pentru că în ultimii ani s-au făcut cele mai multe angajări, mult prea multe fără justificare și de aici vorbim de probleme și presiuni financiare asupra instituției care acum au ajuns la punctul culminant. Avem neapărat nevoie de 10 milioane de lei ca să închidem anul fără datorii și cu salarii plătite la zi. Există promisiuni, ni s-a cerut o situație de la Ministerul de Finanțe și așteptăm ședința de guvern de săptămâna viitoare, chiar dacă deja intrăm în întârziere, mi-aș dori foarte mult ca să primim sumele solicitate și să achităm drepturile salariale ale angajaților. Că au fost angajați cu sau fără temeinică justificare nu este vina oamenilor și, dacă au prestat o activitate, este normal să fie remunerați pentru ea.
Evenimentgr.ro: Ce a fost bine și ce a fost rău pentru CJ Giurgiu în anul care urmează să se încheie în mai puțin de o lună de zile?
Dumitru Beianu: A fost bine că s-au identificat o sumedenie de oportunități, din fonduri europene, sume enorme. Nu a mai fost o perioadă atât de fastă după revoluție, pentru toate țările din zona noastră, și, ca atare, perspectivele acestea există, în mod cert. Dar ele trebuie exploatate, fructificate, pentru că nu îți pune nimeni pe masă un sac cu bani, să faci tu ce vrei cu ei. Ating aici o aberație exprimată în mai multe rânduri, că de ce face Consiliul Județean Studiile de fezabilitate. Și noi, și alte țări europene, facem studii de fezabilitate pentru că aceasta este singura procedură agreată și autorizată prin care poți să accesezi bani, de la bugetul național sau de la fondurile europene, este un non-sens să pretinzi să aduci investiții fără să parcurgi aceste etape procedurale care întocmesc documentații. Nu stau în drum de critici care nici măcar nu se pricep și nici nu au altceva mai bun de făcut, am avut o activitate laborioasă și vă asigur că a fost de muncă în acest an. Mă bucur că colectivul cel puțin a înțeles că aceste eforturi sunt pe deplin justificate, și că fără prea multe excepții, toată lumea s-a străduit și a reușit să își exercite atribuțiile de serviciu.
Evenimentgr.ro: Puteți face o ierarhie cu privire la cea mai ușoară, versus cea mai grea lună a lui 2021?
Dumitru Beianu: E greu de făcut o ierarhie atât de strictă. În genere, sunt mai ușoare lunile de început. Pentru că ai un buget aprobat prin bugetul național, presiunea financiară este mai redusă la începutul anului. E clar că, în CJ, neavând venituri proprii – și aici trebuie să lucrăm – este dependent de alocări financiare care nu vin mereu. În anii anteriori, înțeleg că erau trei, patru, cinci rectificări anuale care completau sursele de finanțare. Anul acesta am avut o singură rectificare, acum așteptăm pe a doua și ultima, deci este o diferență…dar nu trebuie neapărat să ne plângem, este o perioadă grea pentru toată lumea, chiar dacă ne confruntăm cu pandemia, cu efectele creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale. Fiecare om, fiecare familie sau instituție avem probleme, deci trebuie să le soluționăm.
Evenimentgr.ro: Care este, în anul 2021, proiectul cel mai drag președintelui CJ Giurgiu, Dumitru Beianu?
Dumitru Beianu: Anul care se încheie…sunt proiecte în derulare, unele se apropie de finalizare, altele care încep acum. Pentru mine, sunt la fel de importante toate. Nu sunt mare amator de tăiat panglici, mă bucur că se apropie de sfârșit lucrările la centura ocolitoare între DN5 și Vamă, este un semnal foarte, foarte bun pentru mediul privat, pentru investitori. Sperăm ca în primăvară să pornim licitația pentru cealaltă variantă ocolitoare, pentru celălalt sens, este o realizare care să deschidă oportunități și să aducă investitori în județ și în proximitatea municipiului, situație care ne-ar avantaja foarte mult în perspectiva atragerii unor fonduri consistente pentru investiții, locuri de muncă create și toate avantajele care derivă de aici. Cam la nivelul acesta se situează așteptările mele și dorințele mele ca președinte de Consiliu Județean.
Evenimentgr.ro: Anul 2021 a însemnat sume importante din sponsorizări pentru Spitalul Județean de Urgență Giurgiu. În afara celor menționați într-un articol anterior, mai există și alte firme ce și-au manifestat dorința de a sprijini unitatea sanitară din Giurgiu? Și ce alte proiecte de modernizare vizează SJU în perioada următoare?
Dumitru Beianu: Mai așteptăm o sponsorizare destul de consistentă de 500.000 de lei de la Romgaz, sunt niște probleme procedurale, altfel mulțumesc încă o dată primarilor și instituțiilor care au ajutat și îi felicit pe medici pentru că au avut, într-adevăr, un an destul de greu, obositor, cu riscuri…nu e ușor să tratezi bolnavi, unii conștienți de gravitatea situației, alții considerând în continuare că nu există această boală și că sunt doar invenții. Acești medici au fost în prima linie și, repret, merită tot respectul, toți cei din spital. Mai departe, așteptăm și pentru spital o modernizare, a avut loc o licitație la care, din cauza creșterii prețurilor nu s-a prezentat niciun ofertant. Acum facem o reevaluare a devizului și, cu ajutorul CNI vom scoate iarăși la licitație, și sperăm să obținem un câștigător. Este o lucrare care va dura doi ani de zile și va ridica foarte multe probleme tehnice, dar dacă avem finanțarea asigurată, de peste 30 de milioane de euro, atunci ar trebui ca celelalte probleme, rezolvabile, să poată fi bifate cu brio de specialiștii instituției.
Nu ne plângem, anul a fost greu pentru toată lumea, au existat și excepții, dar am fost creditați cu încredere și cu speranță că vom aduce un plus pe fiecare domeniu de activitate, și suntem conștienți de așteptările pe care fiecare giurgiuvean le are de la noi.