15.2 C
Giurgiu
duminică,8 septembrie 2024
spot_img

INCREDIBIL, dar ADEVĂRAT! SURSE: Societatea ce dorește construirea unui incinerator de DEȘEURI PERICULOASE amenință cu instanța, deși ei încalcă regulile

De luni de zile, municipiul fierbe, la propriu, de teama construirii unui incinerator de DEȘEURI PERICULOASE (Deșeuri medicale) la Giurgiu, pe platforma II a fostului Combinat Chimic.

Societatea FRIENDLY WASTE ROMANIA SRL, care se autodenumește „cel mai modern incinerator de deșeuri medicale din România”, a cerut un certificat de urbanism la Primăria municipiului Giurgiu pentru a obţine autorizaţia de construire pentru un incinerator de produse spitaliceşti. Fără să existe un studiu de impact, Direcţia de Sănătate Publică, condusă la acea vreme de Iulian Stoenescu, în plină criză a pandemiei de COVID 19, a dat aviz favorabil. Și, de aici, ca într-un adevărat „lanț al slăbiciunilor”, toate celelalte instituţii avizatoare au dat avize favorabile. Totul se întâmpla în primele luni ale acestui an.  La un moment dat a apărut şi studiul de impact, deşi acesta ar fi trebuit să apară înainte ca DSP să avizeze acest proiect. În plin scandal iscat de apariția acestui incinerator, posibil poluator important al zonei, nimeni nu a mai vrut să retragă avizele respective. La nivel de primărie, conform declarațiilor din ședința de consiliu din 31 august, ale primarului Adrian Anghelescu, se știa că, prin natura fostei legi cu privire la astfel de obiective, era prevăzută respectarea unei distanţe minime de 500 de metri faţă de terenurile sau construcţiile private, dar aceasta a fost înlocuită, amendată doar cu termenul ‘vecinătate’.

„Acum, dumneavoastră, consilierii municipali, sunteţi astăzi aici pentru a defini ce înseamnă vecinătate pentru cetăţenii oraşului Giurgiu. Dacă la deşeurile nepericuloase, ca gropi de gunoi, se prevede o rază de protecţie de 1.000 de metri, atunci consider că trebuie să luăm atitudine şi să venim în sprijinul cetăţenilor care se opun acestui incinerator şi să definim, în spiritul sănătăţii publice, o rază de protecţie de minimum 1.000 de metri, ca la gropile de gunoi”, a propus Anghelescu, în cadrul respectivei ședințe de consiliu local. Așa cum era de așteptat, aleșii locali (conștienți de pericolul pe care l-ar reprezenta o asemenea „investiție” la nivel de municipiu), au votat pentru inițiativa și propunerea primarului Adrian Anghelescu.

Cine este societatea Friendly Waste Romania SRL?

Înființată în anul 2019, în plină pandemie de COVID 19, firma Friendly Waste Romania SRL (după cum îi spune și numele) ar trebui să se ocupe de eliminarea „prietenoasă” cu mediul a deșeurilor (periculoase și nepericuloase). O reală afacere în acea perioadă, ținând cont de numărul mare de produse medicale (în special) folosite și care, mai apoi, trebuiau distruse. La momentul înființării, reamintim anul 2019 (!!!) cu 5 angajați declarați, firma, deținută de  Fadel Mohamad și Fadel Neamet-Dana, administrată de Fadel Mohamad, a înregistrat un profit net de (ATENȚIE!!) MINUS 136.916 lei, având datorii de 569.206 lei!!

Anii au trecut, cifra de afaceri, ca și în anul înființării, a fost de 0 (ZERO!!) lei, iar profitul a „crescut” până la -1.872.885 lei, iar datoriile au crescut la 9.485.263 lei, în 2022! Totul, cu același număr de 5 angajați!

Culmea, o asemenea firmă se îndreaptă mai întâi spre județul Călărași, în comuna Roșu, unde solicită exact același lucru ca la Giurgiu: construirea unui incinerator de deșeuri medicale (periculoase) provenite de la spitalele din București! Și, coincidență (oare??) sediul social al firmei este fix în București!

Întrebarea retorică este legată de exact această „coincidență”: dacă tot își dorește domnul Fadel Mohamad să distrugă deșeurile spitalelor din capitală, de ce nu și-a manifestat interesul pentru a construi acest incinerator acolo, lângă (sau în) București, și s-a îndreptat spre zone precum Călărași sau Giurgiu, aflate la zeci de kilometri distanță…?

Proteste…proteste!

Mii de semnături au fost strânse de locuitori ai municipiilor Giurgiu și Ruse, atât de afectați, în urmă cu mai bine de trei decenii, de emisiile nocive ale fostului Combinat Chimic, pentru a împiedica construirea acestui incinerator. Mai mult, oamenii s-au adunat chiar și în fața Instituției Prefectului Județului Giurgiu, solicitând reprezentantului Guvernului în teritoriu să îi sprijine în demersul lor de a stopa înființarea incineratorului. STOP POLUĂRII, NU AM AER, scria pe pancartele oamenilor simpli, majoritatea locuitori ai zonei (unii ne-au mărturisit că au casele la mai puțin de 500 de metri de locul în care ar urma să apară „investiția”). Prefectul județului a promis, vineri, 1 septembrie, că va vedea ce se poate face…

Și la Ruse, orașul vecin, de peste Dunăre, oamenii s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui incinerator. Rămâne de văzut care va fi, într-un final, rezultatul doleanțelor oamenilor.

Dreptatea nu este același lucru cu justiția

La mai puțin de o oră de la aprobarea proiectului legat de instituirea unei distanțe de siguranță pentru sănătatea populației (respectiv 1000 de metri de la posibilul poluator până la prima proprietate), conform surselor noastre, pe adresele de mail ale Primăriei și ale Prefecturii ajungea un document prin care, nici mai mult, nici mai puțin, reprezentanții FRIENDLY WASTE ROMANIA SRL susțineau că hotărârea de consiliu este…ILEGALĂ!

Adică, faptul că aleșii municipalității au decis să delimiteze, în lipsa unei exprimări clare, termenul de „vecinătate” (apropo, termen care a apărut DOAR în cazul incineratoarelor, în Ordinul de ministru care a modificat și care a scos distanța de minim 500 de metri – oricum imposibil de respectat de firma bucureșteană) la cei 1000 de metri!

Dacă legal nu este în regulă (nu ne pronunțăm, nu suntem specialiști), măcar uman sau moral era de datoria consilierilor locali să stabilească această „vecinătate”, mai cu seamă că, în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, „vecinătate” este tradus astfel: vecinătate, vecinătăți (substantiv feminin)

1. Starea, situația cuiva sau a ceva care este, se află, locuiește, trăiește alături, în apropiere de altcineva sau de altceva; raportul dintre doi sau mai mulți vecini.

2. Loc situat alături de cineva sau de ceva.

sinonime: împrejurime

2.1. (la) plural Locurile din jurul unei proprietăți, delimitate în raport cu proprietarii respectivi.

locuțiune adverbială În vecinătate = (cu sens local) în apropierea unui loc; (cu sens temporal) în apropierea unui anumit timp, unui anumit moment.

3. (cu sens) colectiv Cei care sunt sau locuiesc alături sau în apropiere (față de alții sau față de un loc dat); vecinii (1.).

Mai mult, domnii de la firma atât de „prietenoasă” cu mediul, susțin că pe site-ul Ministerului Mediului ar exista publicată o adresă cu nr. 8828/26.07.2023 care le susține legalitatea. SURPRIZĂ! La o simplă căutare, aceasta…se pare că nu există! Sau poate nu este publică, pentru toată lumea!
Singurul care s-a implicat, cel puțin la nivel de interpelări, pentru stoparea construirii acestui incinerator, a fost deputatul PNL Giurgiu, Gabriela Horga. Aceasta a transmis către Ministerul Sănătății o serie de întrebări, numai că răspunsul – alambicat, așa cum se procedează de obicei în situațiile delicate – este legat de cu totul alte lucruri. Mai exact, în acel „studiu de impact” citat și de ministrul Rafila, se vorbește despre „oportunitatea economică”. Dacă era atât de oportun, din punct de vedere economic, nu cumva se implica autoritatea publică locală să facă o asemenea investiție, câștigurile rămânând în totalitate în buzunarele giurgiuvenilor, nu ale unor afaceriști puși pe căpătuială? Și, pe de altă parte, de când Ministerul Sănătății se pronunță asupra unei „oportunități economice”? În acest caz, probabil că Ministerul Finanțelor ar trebui, oare, să se pronunțe asupra „oportunităților privind sănătatea populației”?

În consecință, pe mai mult de cinci pagini de copy-paste-uri din legislație, reprezentantul legal al firmei ce își dorește înființarea unui incinerator de DEȘEURI PERICULOASE la Giurgiu aproape că impune prefectului județului să anuleze hotărârea de consiliu local, iar pe membrii consiliului și pe cei din conducerea Primăriei, îi amenință, voalat, cu acționarea în instanță!

Numai că, așa cum spunea primarul municipiului, Adrian Anghelescu, nu întotdeauna dreptatea este același lucru cu justiția!

În loc de concluzie…

Până la proba contrarie, zeci de mii de cetățeni stau cu securea deasupra capului, în cazul în care o asemenea investiție ar deveni realitate. Mai mult, oamenii se tem că s-ar putea repeta situațiile din perioada Combinatului Chimc, atunci când diminețile erau „marcate” de nori galbeni de clor. Doar că acum ar fi mirosul și noxele eliminate de incinerator.

Pe de altă parte, oamenii din zonă – și nu numai ei – cer TUTUROR celor șase parlamentari giurgiuveni să se implice astfel încât modificarea făcută de ministrul Rafila DOAR la secțiunea legată de incineratoare, să fie anulată, astfel încât să se revină la formularea anterioară, referitoare la distanța clară, nu la termenul ambiguu de „vecinătate”.

Nu în ultimul rând, zvonurile care circulă prin municipiu sunt legate de faptul că nume importante, ale unor actuali sau foști giurgiuveni, ar fi implicate în afacerea incineratorului de la Giurgiu.

Vom reveni!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole