29.4 C
Giurgiu
sâmbătă,7 septembrie 2024
spot_img

INCREDIBIL! Aparatele GPS de la APIA Giurgiu sunt, de fapt…ruletele!

Miercuri, 8 septembrie, la Comana a avut loc o întâlnire de lucru dintre reprezentanți ai instituțiilor ce au ca obiect de activitate agricultura (APIA, DAJ, AFIR etc) și fermieri din câteva localități aflate în nordul și centrul județului nostru. Circa 50 de fermieri au participat, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu Cristian Anculescu, secretarii de stat din Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Ștefan și Marius Micu, prefectul Județului Giurgiu Aneta Matei și directorul general AM PNDR Dana Rebega la această întrevedere.

Discuțiile s-au purtat, în general, în jurul programului „Legume cultivate în spații protejate”, acesta fiind unul dintre cele mai des accesate programe de fermierii giurgiuveni.

Numai că, la plecare, mulți dintre fermierii prezenți (persoane fizice sau juridice cu putere în zonele din care provin) au plecat mai nelămuriți decât atunci când au intrat în sala de ședință.

Unul dintre motivele care au dus la această ceață a fost legat chiar de afirmațiile reprezentantului APIA, care, nici mai mult, nici mai puțin, a spus că măsurătorile pentru solariile în care sunt cultivate legumele (n.r. suprafața minimă pentru a obține sprijin financiar de la APIA fiind de 1000 mp) nu prea pot fi făcute cu aparatele GPS, deoarece…vorbim de suprafețe mici! Și, în aceste situații, măsurătorile se vor face cu…ruleta!! Numai că fermierul care ne-a pus la dispoziție informația se întreba ce fel de ruletă vor folosi, de 3 metri, de 5 metri…? La un moment dat, omul ne spunea, făcându-și cruce, că, na, e bine și cu ruleta, bine că nu se măsoară cu pasul, funia, prăjina sau stânjenul!

Contactat telefonic, directorul APIA Giurgiu, Sorin Pencea, a adâncit și mai mult misterul și a accentuat nelămuririle oamenilor.

„Vedem exact atunci când mergem, dacă avem semnal sau nu la GPS! Dacă nu avem, folosim ruleta…Mergem acolo, dacă ne merge GPS-ul, mergem cu GPS-ul, dacă nu, folosim ruleta! La fel cum facem cu GPS-ul, facem și cu ruleta. Măsurăm fiecare latură, că la GPS dăm coordonate! Avem rulete așa mari, ce să facem…ne descurcăm! A fost la o persoană unde nu a mers GPS-ul, dar vedem acolo!”, s-a bâlbâit directorul Pencea.

Acum, dacă aparatul GPS își ia puncte de reper, coordonate, nu știm cum va fi posibilă stabilirea acestor coordonate cu ajutorul ruletei! Mai mult, îi reaminteau fermierii giurgiuveni directorului Pencea, suntem în Giurgiu, județ cu acoperire de semnal cam de la toate firmele ce oferă acest serviciu, și nu ne aflăm în creierii munților, unde este posibil să se piardă acest semnal!

Și dacă partea cu GPS-ul ne-a lămurit și pe noi, la fel de bine ca și pe fermieri, am încercat – tot pentru a-i sprijini pe aceștia din urmă – să lămurim un alt aspect: câte file din carnetul de comercializare trebuie prezentate la APIA, după ce fermierul iese pe piață cu produsul pentru care primește sprijin de la instituția amintită…Dacă răspunsul reprezentantului APIA la întâlnirea de la Comana a oscilat între bâlbe și un final NU ȘTIU, din păcate, am rămas în aceeași ceață și noi, după discuția cu directorul Pencea…

„Cei de la Minister au zis că încearcă să lase așa, că…Da. Bonul fiscal merge spre client, ziceau că să pună o filă, să treacă cantitate și cu ștampilă…dar în legislație spune file din carnetul de comercializare, nu spune că una, două sau câte! Poate să aducă și 300, și 500…”, afirma Sorin Pencea.

În concluzie, de multe ori persoane ce ar trebui să îi îndrume pe fermieri, să le răspundă la întrebări sau să le clarifice nelămuririle, se transformă, voit sau nu, în cei care îi bagă și mai tare în ceață. Dacă unii dintre fermieri au capacitatea de a citi, poate, printre rânduri, un text de lege, sunt totuși persoane care știu să facă DOAR agricultură, chichițele legislative sau interpretările fiindu-le, de cele mai multe ori, străine. Iar atunci când caută ajutor, îl primesc la fel cum l-au primit cei 50 de fermieri prezenți la Comana la întrevederea de miercuri, 8 septembrie.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole