19.1 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

În Ajun de Crăciun, intervenție a deputatului liberal giurgiuvean Gabriela HORGA referitor la Bugetul asigurărilor sociale

Cu o zi înainte de Ajunul Nașterii Domnului, când mai toată lumea își făcea ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare, aleșii din Parlamentul României aveau discuții aprinse pe tema Bugetului Asigurărilor Sociale. Mai mult, unii dintre parlamentari chiar au avut intervenții importante în acest sens.

Una dintre aceste intervenții este cea a deputatului liberal giurgiuvean Gabriela Horga. În plenul Camerei Deputaților, aceasta a avut o intervenție în care principalul subiect au fost pensiile românilor:

„Acesta ca parte a bugetului general consolidat al României reprezintă aproape o jumătate din veniturile bugetului de stat. Concret, 99,735 mld. venituri totale, din care 13,472 mld. subvenții de la bugetul de stat pentru echilibrare. Așadar, o parte importantă a veniturilor contribuabililor români, se îndreaptă către asigurările sociale de stat. Este drept că marea majoritate a veniturilor acestui buget se constituie din contribuțiile salariaților și ale altor categorii de contribuabili prevazute de lege. Marea majoritate a cheltuielilor acestui buget sunt reprezentate de pensile plătite românilor. Avem o datorie față de pensionari. Pensia este un drept câștigat, pentru că pensionarii au fost cetățeni productivi care au contribuit, de-a lungul vieții, la sistemul de pensii. De aceea, noi, liberalii, spunem că pensia este un drept câștigat, nu o măsură de protecție socială”, declara, în plen, deputatul liberal giurgiuvean.

În 2019, atunci când PNL a preluat guvernarea, punctul de pensie era de 1.265 de lei, iar de la 1 ianuarie 2022 va fi de 1.586 de lei. În august 2020, Guvernul PNL a majorat pensiile cu 14%, cea mai mare creștere a pensiilor din Europa pentru acel an. Și aceasta cu toate că, la acel moment, se resimțea, deja, impactul economic al crizei provocate de coronavirus. La începutul anului 2021, Guvernul a indexat pensiile cu rata inflației. Acum, prin Bugetul asigurărilor sociale pe anul 2022, Guvernul condus de Nicolae Ciucă va majora pensiile cu încă 10%.

„Repet, acești oameni, pensionarii, și-au făcut datoria în perioada în care au muncit și au plătit pensiile altora. Toate aceste majorări au fost posibile datorită politicilor liberale, precum creșterea investițiilor, măsuri pentru mediul de afaceri și predictibilitatea fiscală, care au dus la creșterea încasărilor la buget, ceea ce a permis creșterea pensiilor. Pe de altă parte, indiferent dacă suntem social-democrați sau liberali sau de la orice alt partid avem o datorie și față de acei pensionari care trăiesc sărăcie, este normal să le asigurăm o viață decentă prin protecție sociala. Încă avem o datorie față de România care trăiește la nivelul subzistenței, noi ca liberali nu am neglijat această datorie. Însă, finanțarea protecției sociale pentru pensionari nu se face din bugetul de pensii, prin impunerea de noi contribuții, ci din bugetul de stat. Noi ca liberali credem in echitate, de aceea și susținem cota unică, iar echitatea nu înseamnă ca cei care au contribuit la vremea lor la sistemul de pensii mai mult să fie plătitorii protecției sociale prin impunerea contribuției de sanatate. Repet, protecția socială trebuie sa existe, dar nu finanțată din pensii”, a mai spus Gabriela Horga.

În altă ordine de idei, mai preciza deputatul liberal giurgiuvean, ar fi bine ca atât liderii PSD, Ministrul Muncii, dar și cel al Finanțelor, să își reconsidere pe viitor poziția față de pensiile de peste 4.000 de lei care provin din contribuții, astfel încât să nu fie puși la plăți suplimentare, pensionarii care au contribuit mai mult în opoziție față de ceilalți.

„Și-au făcut datoria și au contribuit la bugetul asigurărilor sociale. Că să fiu corect înțeleasă, repet că mă refer strict la pensiile calculate pe baza contribuției, nu la cele speciale. 4.000 de lei înseamnă 2,77 puncte de pensie, puncte pe care acești oameni le-au câștigat de-a lungul vieții, prin contribuții. Dacă Parlamentul a stabilit că pensionarii nu plătesc asigurări de sănătate, este corect ca regula să se aplice, în continuare, tuturor pensionarilor.Avem și datoria să nu îi mințim pe pensionari, să nu le mai fluturăm prin fața ochilor tot felul de procente de majorări care nu pot fi susținute de bugetul de stat”, a încheiat deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole