13.2 C
Giurgiu
vineri,1 decembrie 2023
spot_img

Guvernul Nicolae Ciucă, măsuri pentru extinderea și reabilitarea sistemelor de irigații. De fonduri beneficiază și județul Giurgiu

Guvernul Nicolae Ciucă a aprobat, în ședința din 3 august, lista cu amenajările de irigaţii pentru care se va racorda caracterul de utilitate publică. Concret, este vorba despre Hotărârea privind reacordarea recunoașterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigații sau a părților de amenajări de irigații, precum şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI).

Conform actului normativ, sunt vizate următoarele acțiuni: creșterea viabilității economice a sistemelor de irigații, prin amenajări de irigații noi: de la 101 la 189, sporind astfel suprafața irigată de la 1.800.679 ha la 2.616.859 ha; înființarea a 50 de amenajări de desecare şi drenaj cu suprafața de 695.142 ha; creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I, între km 0+000 şi km 14+570) la 156 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I între km. 0+000-km.23+372); majorarea numărului de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații de la 531 la 666; modificarea perioadei de implementare a PNI, respectiv până la sfârșitul anului 2027, complementar cu viitoarea programare în cadrul Planului Național Strategic, prin care se vor sprijini investițiile în infrastructura secundară de irigații, precum şi investițiile în sistemele de irigații la nivelul fermei, cu suma de 500 milioane euro din fonduri europene; schimbarea titlului programului, astfel: Programul național de reabilitare şi/sau înființare a infrastructurii principale de irigații şi infrastructurii de desecare şi drenaj.

Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii va beneficia, până în 2027, de 1,5 miliarde de euro, fonduri alocate de la bugetul naţional, a precizat, la scurt timp de la finalizarea ședinței, prim-vicepreședintele PNL și lider al filialei județene Giurgiu, Dan Motreanu.

Mai mult, din acești 1,5 miliarde de euro vor beneficia și patru amenajări de pe raza județului nostru, care au ajuns pe lista aprobată de Minister, grație intervențiilor lui Dan Motreanu. Este vorba, după cum preciza acesta, despre Giurgiu-Răsmirești,  Terasa Mihai Bravu, Argeș km 23 și Gostinu – Greaca – Argeș. De asemenea, mai spunea liderul liberalilor giurgiuveni, aceste patru obiective vor fi supuse reabilitării, în perioada următoare.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole