18.1 C
Giurgiu
sâmbătă,13 aprilie 2024
spot_img

GIURGIU, sub avertizare COD GALBEN de caniculă! Temperaturile se vor apropia de 40 de grade la umbră!

Este COD GALBEN de caniculă, de astăzi până duminică. Conform meteorologilor, valul de căldură va persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor înregistra valori cuprinse între 34 şi 40 de grade.

În aceste condiții, la nivelul județului Giurgiu s-a luat decizia – încă de acum câteva zile – să se organizeze spații publice climatizate unde se poate acorda asistență medicală și distribuire a apei potabile către populație în perioadele cu temperaturi ridicate (peste 35 de grade Celsius), după cum urmează:
1. Municipiul Giurgiu:
• Direcția de Impozite și Taxe Locale Giurgiu (str. 23 August, nr. 13 și str. Tineretului, nr. 209 – fost punct termic);
• Centrul de Informare și Promovare Turistică Giurgiu (B-dul București, Parc Mihai Viteazu);
• Direcția de Evidență a Persoanelor Giurgiu (str. 1 Decembrie 1918, nr. 60);
• Primăria municipiului Giurgiu (B-dul București, nr. 49 – 51 – intrare hol Relații cu publicul.

2. Orașul Bolintin Vale:
• Primăria orașului Bolintin Vale (str. Libertății, nr. 1 );
• Liceul Tehnologic ”Dimitrie Bolintineanu” (str. Republicii, nr. 10).

Pe de altă parte, specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru a trece cu bine peste acest cod galben de caniculă.

 Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate eu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);
 Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
 Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
 Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuricălduţe (soc, muşeţel, urzici);
 Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
 Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
 Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
 Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
 Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
 Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
 Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră, sau de copilul dumneavoastră;
 Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
 Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
 Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole