19.1 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu: „Liberalii au soluții, social-democrații vin doar cu declarații!”

România, ca și alte țări din Uniunea Europeană, se confruntă, de ceva timp, cu o reală criză în energie. În acest context, majoritatea statelor au căutat – și au găsit – soluții pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit prea mult. La nivelul țării noastre, însă, din păcate ministerele patronate de social-democrați nu mișcă un deget pentru a pune cumva în aplicare soluțiile propuse de liberali.

Despre acest aspect, deputatul liberal Gabriela Horga declara:

„În criza din energie avem câteva măsuri fiscale și una socială care trebuie adoptate cât mai repede și care doar se discută și se propun în spațiul public, dar miniștrii respectivi nu trec la treabă, deși ar trebui să o facă pentru că și Ministrul Finantelor, responsabil de măsurile fiscale, și cel al Muncii, responsabil de măsurile sociale pentru consumatorul vulnerabil, trebuie să le inițieze și să își facă treaba concret, nu doar prin declarații publice.

Se discută în spațiul public, doar declarativ ce e drept, pentru că Ministrul Finantelor nu știu ce așteaptă, de TVA redus la energie și gaz de 5% sau 0%.

O măsură utilă pe care o susțin și am sustinut-o de la bun început, ușor de aplicat și cu efecte imediate.

Însă această măsură, de natură fiscală trebuie inițiată mai repede de PSD și trebuia notificată deja Comisia Europeană de MFP.

Iar dacă discutăm de TVA 0%, Ministrul Finanțelor trebuia până acum să ceara acordul Comisiei Europene și derogare de la directiva TVA care prevede că pragul poate fi redus până la 5%, așa cum au făcut deja miniștri finantelor din Cehia și Polonia! Ce a făcut până acum într-o problemă atât de importantă?! Deci, ce așteaptă Ministerul Finantelor?!”, se întreabă deputatul giurgiuvean.

O altă măsură, propusă de liberali, și pe care ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, întârzie să o transforme în document oficial este cea legată de voucherele pentru consumatorul vulnerabil.

„Impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor producatoare din energie la un plafon mai scăzut decât cel actual și un altul diferențiat pentru combustibilii fosili, astfel încât din aceste venituri bugetare să se poată finanța măsurile fiscale și de plafonare atât pentru IMM-uri cât și pentru persoane fizice – din nou, o măsuri fiscală pe care Ministerul Finantelor Publice trebuie să o inițieze cât mai rapid. Eliminarea plății certificatelor verzi și a bonusului de cogenerare pentru TOATE TIPURILE DE CONSUMATORI, iar la acestea se adaugă măsurile care există deja: plafonarea, compensarea (corect aplicate), eliminarea accizei”, mai enumera deputatul liberal giurgiuvean, printre măsurile ce pot ușura povara ce este pe consumatorul de rând.  

Mai mult, ministrul Energiei a afirmat că vrea să crească de la 33% la 50% sau mai mult nivelul de compensare a preţului gazelor şi aşteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor cu privire la cât poate suporta bugetul de stat. Puțină celeritate ar fi utilă.

„Totuși, Marcel Ciolacu de ce le anunța doar public și miniștrii săi nu fac nimic în sensul acesta?! Nu sunt la guvernare?

Constructiv vorbind, să ne anunțe pe noi, parlamentarii, dacă nu pot sa le transpună în proiecte concrete, că ii putem ajuta și le putem iniția în Parlament, doar avem majoritate și trebuie să le voteze!

In plus, dată fiind situația de criză în care ne aflăm și faptul ca soluțiile legislative trebuie adaptate continuu, o dezbatere importantă și necesară este și asupra măsurii de plafonare la producător și nu doar la furnizor”, a încheiat deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole